Ήταν τελικά σωστή ή όχι η απόφαση της Jolie για τη μαστεκτομή;

Πώς το είδε η ίδια και πώς το βλέπουν έλληνες γιατροί.
Το φορτισμένο συγκινησιακά άρθρο της Angelina Jolie σχετικά με την απόφασή της να κάνει προληπτικά διπλή μαστεκτομή– μετά τη διαπίστωση ότι φέρει μεταλλαγμένο το ένα από τα δύο γονίδια που θεωρούνται υπεύθυνα για την πρόκληση καρκίνου του μαστού και άλλων τύπων καρκίνου– εγείρει  το βασικό ερώτημα εάν τελικά η επιλογή της ήταν η σωστή.
Έλληνες επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η απόφαση της Jolie ήταν μεν σωστή, εφόσον είχε αυξημένο κίνδυνο λόγω κληρονομικότητας από τη μητέρα της, τονίζουν, ωστόσο,  ότι μία τέτοια απόφαση είναι καθαρά προσωπική και ότι εξαρτάται βέβαια κι από άλλες παραμέτρους.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας και Πρόληψης του Καρκίνου στο πανεπιστήμιο του Harvard Δημήτρη Τριχόπουλοσημαντικά κριτήρια για μία προληπτική μαστεκτομή αποτελούν ο αριθμός των συγγενών που εμφάνισαν καρκίνο του μαστού, καθώς και η ηλικία εκδήλωσης του καρκίνου, αφού όσο μικρότερη είναι η ηλικία μίας μητέρας, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου και στην κόρη της. «Σε κάθε περίπτωση είναι γεγονός ότι εάν μία γυναίκα υψηλού κινδύνου υποβληθεί σε προληπτική μαστεκτομή, τότε οι πιθανότητες μειώνονται δραματικά.»,τονίζει ο κ. Τριχόπουλος, συμπληρώντας βέβαια ότι δεν είναι απόλυτα σίγουρο ότι ο καρκίνος θα εκδηλωθεί εντέλλει.
Ο τακτικός έλεγχος με μαστογραφία και ψηλάφηση αποτελεί σύμφωνα με τον καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννη Μεσσήνη, το κλειδί πρόληψης του καρκίνου το μαστού. Ο ίδιος σημειώνει, ωστόσο, ότι είναι λίγες οι γυναίκες που υποβάλλονται σε γονιδιακές εξετάσεις και προληπτική μαστεκτομή στην Ελλάδα.
Αυτό που συστήνουν οι έλληνες γιατροί στις γυναίκες που έχουν πάρει την απόφαση να υποβληθούν σε προληπτική μαστεκτομή, είναι να επιλέξουν τη μέθοδο αυτόματης αποκατάστασης, καθώς η διπλή μαστεκτομή και η ταυτόχρονη αποκατάσταση του στήθους μειώνουν την αίσθηση ακρωτηριασμού.
Η Angelina Jolie πέρασε από τρία στάδιααπαραίτητα για να επιτευχθεί μία σωστή μαστεκτομή με φυσικό αποτέλεσμα. Η πρώτη διαδικασία στην οποία υποβλήθηκε ήταν η διαδικασία «διατήρησης του συμπλέγματος της θηλής», η οποία επιτρέπει την επανατοποθέτηση των θηλών. Στη δεύτερη επέμβασηπου έγινε δύο εβδομάδες αργότερα, η ηθοποιός υποβλήθηκε σε αφαίρεση των ιστών του στήθους και σε τοποθέτηση προσωρινών ενθεμάτων. Εννέα εβδομάδες αργότερα, τοποθετήθηκαν στο στήθος της τα μόνιμα εμφυτεύματα σιλικόνης.

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ