Πιες γάλα για να μην γεράσεις γρήγορα!

Είναι γνωστό ότι το ασβέστιο χτίζει γερό σκελετό και προστατεύει τα οστά απ΄τη φθορά. Ήξερες όμως ότι επιβραδύνει και τη διαδικασία γήρανσης; Διάβασε γιατί.

Θυμάσαι όταν ήσουν μικρούλης, που η μαμά σου επέμενε να πίνεις γάλα για να έχεις γερά κόκαλα; Ε, λοιπόν είχε δίκιο! Το γάλα είναι ίσως η πιο πλούσια πηγή ασβεστίου, ενός μεταλλικού στοιχείου που παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία των οστών σου και όχι μόνο: εξασφαλίζει επίσης τη σωστή λειτουργία των κυττάρων και καθυστερεί τη φυσική φθορά του οργανισμού, τα γηρατειά δηλαδή.

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι παίρνουν με τη διατροφή τους μόνο τη μισή ποσότητα από αυτή που έχουν ανάγκη καθημερινά. Το πόσο ασβέστιο πρέπει να παίρνεις εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία σου. Όσο μεγαλώνεις χρειάζεσαι περισσότερο ασβέστιο, αλλά είναι σημαντικό από πολύ νωρίς, από τα παιδικά σου χρόνια δηλαδή, να έχεις πάρει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, για να ενισχύσεις την οστική μάζα και να προλάβεις την οστεοπόρωση (γι’ αυτό είχε δίκιο η μαμά. Αν έχεις παιδιά, έχε το υπόψη σου).

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα μπρόκολα, οι κονσερβοποιημένες σαρδέλες και ο σολομός. Ένα ποτήρι γάλα περιέχει 300mg ασβέστιο, ενώ ένα γιαούρτι 400mg. Το ασβέστιο όμως απορροφάται καλύτερα όταν το παίρνεις από το γάλα και όταν ο οργανισμός σου διαθέτει επαρκή ποσότητα βιταμίνης D και μαγνησίου.

Αν δεν τρέφεσαι ισορροπημένα και δεν παίρνεις αρκετή ποσότητα ασβεστίου από το φαγητό σου, μπορείς, σε συνεννόηση με το γιατρό σου, να πάρεις κάποιο ειδικό συμπλήρωμα διατροφής. Μην υπερβάλλεις όμως, γιατί αν πάρεις περισσότερο ασβέστιο απ’ όσο χρειάζεσαι, μπορεί να έχεις παρενέργειες!

cosmo.gr