Ανώδυνες θεραπείες χαμηλού κόστους για την αντιμετώπιση της γήρανσης!

θεραπείες αντιγήρανσης

Εφαρμογή των “πρωτόκολλων ομορφιάς” πριν φτάσετε στην πλαστική χειρουργική για τις ρυτίδες που σας ενοχλούν.

Στην εποχή μας ο πλαστικός χειρουργός είναι ο κατ’εξοχήν σύμβουλος ομορφιάς για γυναίκες και άνδρες που θέλουν να διατηρήσουν, να βελτιώσουν ή να αποκτήσουν όμορφη εμφάνιση.

Κείμενο: Θάνος Κοντογιάννης,πλαστικός χειρουργός www.kontogiannis.gr

 

Τελευταία ξεκινώντας από την Δυτική Ακτή των ΗΠΑ άρχισαν να εφαρμόζονται από τους πλαστικούς χειρουργούς τα πρωτόκολλα ομορφιάς. Αυτά, ανάλογα με το πρόβλημα που υπάρχει, είναι ένας συνδυασμός αισθητικών εφαρμογών από τις πιο απλές που μπορούν να γίνουν στο ιατρείο μέχρι αυτές που χρειάζεται να περάσουν την πόρτα του χειρουργείου.
Ο σκοπός είναι με ανώδυνες θεραπείες χαμηλού σχετικά κόστους να μην εμφανίζονται σημάδια γήρανσης, γλιτώνοντας ή καθυστερώντας όσο το δυνατόν περισσότερο μεγαλύτερες αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις.

 

Από τις πιο συνηθισμένες αισθητικές παρεμβάσεις που γίνονται στο ιατρείο και αφορούν συνήθως ηλικίες άνω των 28-30 ετών για γυναίκες και άνδρες, είναι οι ενέσιμες θεραπείες ομορφιάς όπως το Botox ή και το Disport και το υαλουρονικό οξύ, γνωστό και ως συνθετικό κολλαγόνο.

 

To Botox (Βουτουλινική τοξίνη Τύπου Α) είναι εξασθενισμένη αλαντοτοξίνη και χρησιμοποιείται κατά των ρυτίδων και της χαλάρωσης του δέρματος από το 1990 περίπου από ένα ζευγάρι γιατρών στο Καναδά. Από τότε κυκλοφορεί σαν ενέσιμο προϊόν κατά των ρυτίδων, έχοντας την έγκριση των αρμόδιων φορέων στα περισσότερα κράτη που χρησιμοπείται.
Η συγκεκριμένη αλαντοτοξίνη χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια περισσότερα από 30, σαν θεραπεία σε πολλές παθολογικές καταστάσεις όπως ραιβόκρανο, βλεφαρόσπασμο, υπεριδρωσία παλαμών, μασχάλης κ.τ.λ. Και σε πολλαπλάσιες ποσότητες από ότι για αισθητική χρήση.
Δεν αναφέρονται παρενέργειες από το συγκεκριμένο προϊόν αρκεί η χρήση του για την θεραπεία των ρυτίδων και της χαλάρωσης περιοχών του προσώπου να γίνεται από τον ειδικό γιατρό που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο πλαστικός χειρουργός και ο δερματολόγος.

 

Η δράση του προϊόντος κατά των ρυτίδων και της χαλάρωσης περιοχών του προσώπου έχει διάρκεια 5-6 μηνών περίπου, η εφαρμογή του είναι ενέσιμη ( τσιμπήματα με πολύ μικρή βελόνα σε συγκεκριμένες περιοχές του προσώπου), ώστε να περιοριστεί η λειτουργία συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων που προκαλούν τις ρυτίδες έκφρασης έτσι ώστε δρώντας οι ανταγωνιστές μυς σ’αυτήν την περιοχή να τεντώσουν το δέρμα και να διώξουν τις ρυτίδες.

 

Το Botox έχει εφαρμογή στο άνω μισό του προσώπου δηλαδή, ρυτίδες και χαλάρωση μετώπου,μεσόφρυου, περιοχή γύρω από τα μάτια, ρυτίδες άνω χείλους, χαλάρωση λαιμού. Τα αποτελέσματα φαίνονται από την 2η-3η μέρα μέχρι την 15η, από την εφαρμογή του Botox. Ενδεχομένως να χρειαστεί και μία επιπλέον επίσκεψη στο ιατρείο του Πλαστικού Χειρουργού την 15η μέρα για κάποια προσθήκη στα σημεία που δεν εμφάνισε το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Στις ημέρες μας το Botox έχει σχεδόν αντικαταστήσει μια χειρουργική επέμβαση που είναι το ενδοσκοπικό Lifting, το οποίο αφορά στην περιοχή του άνω μισού του προσώπου και ο λόγος είναι ότι δίνει θεαματικά αποτελέσματα με χαμηλό κόστος και χωρίς να υπάρχει η ταλαιπωρία ενός χειρουργείου.

 

Συνίσταται από πολλούς πλαστικούς χειρουργούς μετά από 6 θεραπευτικές εφαρμογές Botox να αφήνουμε μια ανάπαυλα λίγων μηνών, ώστε να ενεργοποιηθούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους οι μύες της περιοχής και μετά να επαναλάβουμε τις θεραπείες. Κατ’άλλους δεν χρειάζεται καν αυτή η επιφύλαξη.

 

Η άλλη αισθητική παρέμβαση που γίνεται στο χώρο του ιατρείου είναι το Υαλουρονικο Οξύ (Συνθετικό Κολλαγόνο). Είναι ενέσιμο προϊόν το οποίο χρησιμοποιείται για να γεμίσουμε ρυτίδες έκφρασης γύρω από το στόμα, το μεσόφρυο, γύρω από τα μάτια, όπως επίσης και για να διορθώσουμε σημάδια ή τυχόν δυσμορφίες στο πρόσωπο.

 

Η χρήση του είναι ευρέως διαδεδομένη τ’αποτελέσματά έχουν διάρκεια 10 έως 12 μήνες. Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες μετά από μακροχρόνια εφαρμογή του.
Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι και εδώ οι θεραπείες πρέπει να γίνονται από τον ειδικό γιατρό που
είναι ο πλαστικός χειρουργός ή δερματολόγος.

 

Νέας γενιάς Laser αντιγήρανσης
Οι δύο παραπάνω ενέσιμες αισθητικές παρεμβάσεις μπορούν άριστα να συνδυάζονται με τα νέας γενιάς Laser αντιγήρανσης, τα οποία έχουν σαν σκοπό να ενεργοποιούν τους ινοβλάστες, δηλαδή,τα κύτταρα του δέρματος που παράγουν κολλαγόνο. Με αυτόν τον τρόπο, το δέρμα γίνεται λαμπερό, αποκτά μεγάλη ελαστικότητα, δείχνει νεανικό και περιορίζεται η χαλάρωση του. Συνήθως συνδυάζονται για συντήρηση ενός όμορφου αισθητικού αποτελέσματος μια φορά το χρόνο ενέσιμο κολλαγόνο για γέμισμα(Filling)των ρυτίδων έκφρασης ,δύο φορές το χρόνο ενέσιμες θεραπείες με Botox και (κάθε δύο χρόνια) θεραπευτικές συνεδρίες με τα Laser αντιγήρανσης.
Μ’αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε να διατηρούμε και να συντηρούμε ένα όμορφο πρόσωπο χωρίς να καταφεύγουμε σε μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως το Face Lifting.

 

Αν και εδώ επίσης η εξέλιξη της πλαστικής χειρουργικής έχει δώσει τη δυνατότητα χρησιμοποιώντας τις πρωτοποριακές μεθόδους MACS-LIFT ή TREADS LIFT και εφόσον δεν υπάρχει πολύ μεγάλη χαλάρωση να αποφεύγεται το κλασικό Full face lifting. 
Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι τα Treads είναι μη απορροφήσιμα ράμματα που στηρίζουν τις δομές του προσώπου αντιμετωπίζοντας και ανυψώνοντας τις χαλαρές περιοχές.
Οι παραπάνω μέθοδοι αντιμετωπίζουν τη χαλάρωση στο πρόσωπο, στο λαιμό, στην περιοχή γύρω από τα μάτια με μικρές τομές και με τοπική αναισθησία σε σύντομο χειρουργικό χρόνο βοηθώντας να αποφύγουμε την ταλαιπωρία μιας μεγάλης χειρουργικής επέμβασης.

 

Τη σωστή και πληρέστερη ενημέρωση για όλες τις θεραπείες που προσφέρουν τα πρωτόκολλα ομορφιάς σας την εξασφαλίζει μια επίσκεψη στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού.