Οι λόγοι για να γεννήσετε στο νερό!

Ο τοκετός στο νερό είναι μία από τις αναγνωρισμένες μεθόδους φυσικού τοκετού.

Η μέθοδος του τοκετού στο νερό πιθανότατα να έρχεται από τα αρχαία χρόνια. Κάποιοι μύθοι των λαών του Νότιου Ειρηνικού, αναφέρουν ότι οι γυναίκες γεννούσαν τα παιδιά τους στις άκρες του ωκεανού. Ενώ και σε διάφορα εγχειρήματα των Φαραώ, αναφέρεται ότι οι ίδιοι γεννιόντουσαν στο νερό.

Σήμερα φυσικά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Διάφορα μεγάλα μαιευτήρια έχουν δημιουργήσει χώρους στους οποίους ο τοκετός γίνεται μέσα στο νερό. Τα απαραίτητα μηχανήματα για την υγεία και την ασφάλεια του μωρού αλλά και της μητέρας είναι διαθέσιμα όπως και το απαραίτητο προσωπικό. Κάποιοι λόγοι λοιπόν για τους οποίους θα ήταν καλό αν η εγκυμοσύνη σας, σας το επιτρέπει να γεννήσετε στο νερό είναι οι εξής:

Το νερό σας χαλαρώνει. Σκεφτείτε απλά, ότι με το μπάνιο βρίσκετε την απόλυτη χαλάρωση από τα άγχη της καθημερινότητά σας.

Το ζεστό νερό σας κάνει να πονάτε λιγότερο: Μειώνει τις ορμόνες που σχετίζονται με το στρες και επιτρέπει στο σώμα σας να παράγει ενδορφίνες, ορμόνες που σας βοηθούν να πονάτε λιγότερο. Βοηθάει επίσης στη σωστή κυκλοφορία του αίματος, κάτι που μειώνει το στρες και το άγχος. Ο πόνος αυξάνεται και εσείς δε λειτουργείτε σωστά όταν είστε αγχωμένες.

Άνεση στην κίνηση: Μέσα στο νερό μπορείτε να κινείστε πολύ καλύτερα, παρόλο το βάρος σας και να παίρνετε στάσεις οι οποίες σας ανακουφίζουν και βοηθάνε στον τοκετό.

Δε θα χρειαστεί να έχετε τόσο μεγάλη τομή: Το περινέο σας είναι πιο ευλύγιστο με αποτέλεσμα να ανοίγει καλύτερα στο νερό. Έτσι δε θα χρειαστεί να γίνει κάποια τομή ή θα είναι ελάχιστη σε εκείνο το σημείο. Κάτι που στη γέννα εκτός νερού είναι απαραίτητο.

Είναι καλύτερο για το μωρό σας: Σκεφτείτε ότι 9 μήνες το μωρό σας μεγαλώνει σε νερό. Όταν τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον αέρα, παθαίνουν ένα σοκ λόγω αλλαγής περιβάλλοντος. Στον τοκετό νερού, το κλίμα τους φαίνεται οικείο και είναι πιο ήρεμα.

Αν θέλετε να γεννήσετε στο νερό να ξέρετε ότι πρέπει:

  • Η κύηση σας να έχει εξελιχθεί ομαλά και τους εννέα μήνες.
  • Να μην πάσχετε από υπέρταση ή προεκλαμψία.
  • Να μην υπάρχει ανώμαλη προβολή του εμβρύου.
  • Να μην έχει γίνει πρόωρη ρήξη υμένων.
  • Να έχετε ολοκληρώσει τουλάχιστον την 37η εβδομάδα της κύησης.