Πώς αντιμετωπίζεται η τριχόπτωση που ακολουθεί τον τοκετό

Απώλεια μαλλιών μετά τη γέννα

Οι γυναίκες συχνά αντιμετωπίζουν έντονη απώλεια μαλλιών, λίγους μήνες μετά τον τοκετό. Αυτή η τριχόπτωση είναι απολύτως φυσιολογική. Προκαλείται από την πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων.

Κανονικά,περίπου το 85 έως 95 % των τριχοθυλακίων αναπτύσσονται και το άλλο 5-15 % είναι σε αδράνεια. Μετά την περίοδο αδράνειας, αυτές οι τρίχες πέφτουν -συνήθως κατά το βούρτσισμα ή το λούσιμο- και αντικαθίστανται από καινούργιες. Μια μέση γυναίκα χάνει περίπου 100 τρίχες την ημέρα.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα αυξημένα επίπεδα των οιστρογόνων παρατείνουν το στάδιο ανάπτυξης. Υπάρχουν λιγότερα τριχοθυλάκια στο στάδιο αδράνειας, ενώ πέφτουν καθημερινά λιγότερες τρίχες, κάνοντας τα μαλλιά να φαίνονται πλούσια και υγιή.

Μετά τον τοκετό, τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν και πλέον πολλά περισσότερα τριχοθυλάκια μπαίνουν στο στάδιο αδράνειας. Έτσι όταν κάνουμε ντους ή χτενιζόμαστε θα πέφτουν περισσότερα μαλλιά. Αυτή η ασυνήθιστη απώλεια μαλλιών θα μειώνεται σταδιακά για περίπου 6-12 μήνες. Στις περισσότερες μητέρες τα μαλλιά επανέρχονται στα πρώτα γενέθλια του παιδιού τους.

Τι μπορώ να κάνω για την απώλεια μαλλιών;

Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η απώλεια μαλλιών είναι μία προσωρινή κατάσταση και δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό.

Εάν όμως η τριχόπτωση σας ενοχλεί, οι παρακάτω συμβουλές από ειδικούς-δερματολόγους μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση μέχρι τα μαλλιά σας να επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα.

Τι συνιστούν οι δερματολόγοι και τι όχι:

1. Χρησιμοποιήστε ένα σαμπουάν για όγκο. Αυτά τα σαμπουάν τείνουν να περιέχουν συστατικά όπως πρωτεΐνη που λειτουργεί ως ασπίδα στα μαλλιά, κάνοντας τα να φαίνονται πιο γεμάτα.

3. Αποφύγετε οποιοδήποτε σαμπουάν με την ένδειξη «σαμπουάν με κοντίσιονερ». Αυτά περιέχουν βαριά ενυδατικά στοιχεία που μπορεί να βαραίνουν τα μαλλιά και να τα κάνει να φαίνονται λίγα και λαδωμένα.

4. Χρησιμοποιήστε ένα conditioner για λεπτά μαλλιά. Αυτό είναι πιο ελαφρύ και δεν βαραίνει την τρίχα.

5. Χρησιμοποιήστε ενυδατική κρέμα κυρίως στις άκρες των μαλλιών σας. Η εφαρμογή της σε όλα τα μαλλιά έχει την τάση να λαδώνει τη ρίζα.

6. Αποφύγετε κρέμες μαλλιών με την ένδειξη «εντατική ενυδάτωση». Είναι πολύ βαριές.

7. Δοκιμάστε νέο κούρεμα! Μερικά κουρέματα κάνουν τα μαλλιά να φαίνονται πιο γεμάτα. Πολλές νέες μητέρες προτιμούν τα κοντά μαλλιά. Φαίνονται πιο πολλά ενώ είναι και πιο βολικά αφού δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για το στέγνωμα και το φορμάρισμα. Για τις μαμάδες οτιδήποτε εξοικονομεί χρόνο που μπορεί να του φανεί σωτήριος!

Μια επισήμανση για τις νέες μαμάδες: Μέρος της τρίχας μπορεί να τυλιχθεί σφιχτά γύρω από τα μικροσκοπικά άκρα του μωρού σας, όπως τα δάκτυλα των χεριών του, τους καρπούς, τους αστραγάλους. Αυτό ονομάζεται τουρνικέ (hair tourniquet) και μπορεί να είναι αρκετά επώδυνο για το μικρό σας.

Αν το βρείτε να κλαίει και δεν υπάρχει προφανής λόγος, ελέγξτε προσεκτικά μήπως έχει τυλιχτεί σφιχτά τρίχα από τα μαλλιά σας και το πονάει. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει μέχρι και διακοπή της αιμάτωσης ή και λοίμωξη. Συμβαίνει πολύ σπάνια αλλά είναι καλό οι μαμάδες να γνωρίζουν ότι συμβαίνει.

Πηγή: healthpress.gr