Βελτιώστε την εικόνα των ματιών σας εύκολα και ανώδυνα

βλεφαροπλαστική επέμβαση

Η βλεφαροπλαστική είναι μια συνηθισμένη αισθητική επέμβαση που στόχο έχει την βελτίωση της εικόνας των βλεφάρων και γενικότερα του βλέμματος μας. Η χαλάρωση του δέρματος στα βλέφαρα, οι σακούλες κάτω από τα μάτια, το κουρασμένο και λυπημένο βλέμμα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που θα οδηγήσουν κάποιον/κάποια στο ιατρείο του/της Πλαστικού Χειρουργού. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα του χρόνου, της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, ή της κληρονομικότητας όταν εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία. Η επέμβαση μπορεί να συμπεριλάβει τα άνω ή τα κάτω βλέφαρα ή και τα δύο.

 Άνω βλεφαροπλαστική

Αφαιρείται το περίσσιο δέρμα και λίπος. Μπορούμε συνδυαστικά να κάνουμε και χρήση Laser ανάπλασης για την λείανση και την καλύτερη εμφάνιση της ποιότητας του δέρματος.

Κάτω βλεφαροπλαστική

Η επέμβαση είναι σχετικά πιο περίπλοκη και πρέπει να εξατομικεύεται για τον κάθε ασθενή. Η βασική διαδικασία είναι πάντα να τεντώσει το δέρμα και να αφαιρεθεί όποιο περιττό λίπος.

Επίσης μπορεί συνδυαστικά να χρειαστεί και κανθοπλαστική, κατά την οποία γίνεται ανόρθωση του έξω κανθού με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνει ως αποτέλεσμα ένα πιο αναζωογονημένο και φυσικό σχήμα ματιών. Η κανθοπλαστική μας βοηθάει στην αποφυγή κάποιων επιπλοκών, όπως scleral show, μετεγχειρητικό εκτρόπιο και η εμφάνιση των στρογγυλών ματιών. Επίσης μας δίνει εγγύηση για μακροχρόνια αποτελέσματα.

βλεφαροπλαστική επέμβαση

Επέμβαση

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη. Οι τομές γίνονται για τα μεν πάνω βλέφαρα στην πτυχή του βλεφάρου και στα κάτω βλέφαρα ακριβώς κάτω από τη γραμμή των βλεφαρίδων. Σε νεότερους ασθενείς που δεν έχουν χαλάρωση δέρματος αλλά μόνο περίσσια λίπους στα κάτω βλέφαρα η επέμβαση γίνεται με laser και δεν υπάρχει εξωτερική τομή στο δέρμα,παρά μόνο στον επιπεφυκότα. Υπάρχει και η νεότερη τεχνική που έρχεται από την Ιαπωνία. Εκεί η βλεφαροπλαστική είναι πιο προηγμένη τεχνικά λόγω της μεγάλης ζήτησης από την κίτρινη φυλή να μοιάζουν στα δυτικά πρότυπα “αμυγδαλωτά μάτια” (πράγματι στα κινέζικα μάτια το δέρμα μεταξύ φρύδι και βλεφαρίδες είναι σχεδόν κάθετο και στερείται οποιασδήποτε καμπύλης, κατά συνέπεια το βλέφαρο φαίνεται πιο μικρό).

Αυτός ο τύπος επέμβασης είναι ενδεδειγμένος στην περίπτωση που το άνω βλέφαρο είναι βαρύ και το δέρμα στο φρύδι είναι χαλαρό και πτωτικό. Η διαφορά με την κλασσική τεχνική έχει να κάνει με το γεγονός ότι η επέμβαση περιλαμβάνει και το μυϊκό χιτώνα του κυκλοτερή μυ των οφθαλμών ( Κι όχι μόνο το δέρμα, που γίνεται συνήθως). Ο μυς κόβεται περίπου στην μεσότητά του και καθηλώνεται στο περιόστεο με μη απορροφήσιμα ράμματα, ώστε να έχουμε το μόνιμο του αποτελέσματος.

βλεφαροπλαστική επέμβαση

Μετεγχειρητικά

Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται περίπου την 4η με 5ημετεγχειρητική μέρα, οι εκχυμώσεις και το οίδημα παραμένουν περίπου για μια βδομάδα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε make up μετά την αφαίρεση των ραμμάτων. Οι φακοί επαφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν μια βδομάδα μετά. Ένα ήπιο πρήξιμο παραμένει για περίπου 2 με 3 εβδομάδες. Οι τομές παραμένουν κόκκινες για 2 με 3 ημέρες και μετά σταδιακά η κοκκινίλα υποχωρεί μέχρι να εξαφανιστούν. Μπορεί συχνά αμέσως μετά την επέμβαση να έχουμε υπερέκκριση δακρύων η οποία υποχωρεί σε λίγες ημέρες. Ήδη στη βδομάδα η περιοχή είναι σε τέτοια κατάσταση που σας επιτρέπει να επιστρέψετε στις καθημερινές σας ασχολίες.

Κείμενο: Tζαμαντάκη Έλενα Πλαστικός Χειρουργός

Διαβάστε ακόμη: Body tender: Επιλέξτε την κατάλληλη θεραπεία για το δέρμα σας