Μαύροι κύκλοι: Μπορείτε να τους εξαφανίσετε!

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια είναι ένα από τα πρώτα σημάδια του χρόνου που κάνει την εμφάνισή του στο πρόσωπό μας.  Οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το δέρμα στην περιοχή των ματιών τείνει να γίνεται λεπτότερο, με αποτέλεσμα τα αιμοφόρα αγγεία να γίνονται περισσότερο ορατά. Οι μαύροι κύκλοι μπορούν να εμφανιστούν σε γυναίκες μεταξύ 30 και 40 ετών.

Κείμενο: Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος/ [email protected], www.advancedhairclinics.gr ,www.cosmeticdermamedicine.gr

Τι μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε τους μαύρους κύκλους;

Να χρησιμοποιείτε καθημερινά αντηλιακό στην περιοχή γύρω από τα μάτια. Η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου εξασθενεί το κολλαγόνο του δέρματος και προκαλεί πρόωρη χαλάρωση και λεπτές γραμμές στο δέρμα των ματιών. Το βράδυ πριν τον ύπνο, να απλώνετε μία ενυδατική κρέμα. Προτιμήστε μία κρέμα που περιέχει βιταμίνη Α.

Το κάπνισμα προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος και καταστρέφει το κολλαγόνο, γι αυτό καλό θα ήταν να το αποφεύγετε.

Για να μειώσετε το πρήξιμο στην περιχή των ματιών, τοποθετήστε για μερικά λεπτά φέτες αγγουριού, κρύα σακουλάκια από τσάϊ ή πάγο.

Εάν το πρήξιμο κάτω από τα μάτια οφείλεται σε αλλεργία, αντιμετωπίστε τη με αντισταμινικά φάρμακα που θα σας συστήσει ο γιατρός σας.

Η στάση του ύπνου σας μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία μαύρων κύκλων. Εάν κοιμάστε μπορούμητα ή πλάγια, η βαρύτητα προκαλεί συσσώρευση υγρών κάτω από τα μάτια την ώρα του ύπνου, με αποτέλεσμα να ξυπνάτε με μαύρους κύκλους. Προσπαθήστε να κοιμάστε ανάσκελα, και προσθέστε ένα επιπλέον μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σας.

Άλλες καθημερινές συνήθειες, όπως το συχνό τρίψιμο των ματιών, το να κοιμόμαστε χωρίς να αφαιρέσουμε το make-up, καθώς και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία μαύρων κύκλων.

Ποιες άλλες λύσεις υπάρχουν για την αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων;

Σε περίπτωση που οι μαύροι κύκλοι δεν υποχωρούν, η αισθητική δερματολογία μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Οι μαύροι κύκλοι αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος. Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό συστατικό του δέρματός μας, που χρησιμοποιείται για το «γέμισμα» των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων στο πρόσωπο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξάλειψη των μαύρων κύκλων με πολύ καλά αποτελέσματα.

Μία άλλη λύση που δίνει η αισθητική δερματολογία είναι η μεσοθεραπεία. Πρόκειται για την έγχυση ουσιών κάτω από την επιδερμίδα, με σκοπό να μεταφέρει αντιγηραντικές ουσίες κάτω από την επιδερμίδα. Χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων με μεγάλη επιτυχία.

Οι μαύροι κύκλοι μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με βλεφαροπλαστική. Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη χαλάρωση του δέρματος και μειώνει αισθητά τις σακούλες και τους μαύρους κύκλους.