Μάθε τα πάντα για την μειωτική στήθους!

Η μειωτική μαστοπλαστική είναι η επέμβαση με την οποία αφαιρείται περίσσεια λίπους-αδενικού ιστού και δέρματος από τους μαστούς, οι οποίοι αποκτούν νεανικό σχήμα με μικρότερο μέγεθος και θηλές τοποθετημένες στην σωστή θέση.

Κείμενο: Τριαντάφυλλος Βρύζας, Πλαστικός Χειρουργός, Επιστημονικός υπεύθ. Πλαστικής Χειρουργικής Κλινικής Γένεσις, Xειρουργεί στον Αγ. Λουκά, Αγ. Σοφίας 5, Θεσσαλονίκη www.vryzasplastics.gr

Ποιες γυναίκες απευθύνονται στον Πλαστικό Χειρουργό;

Οι γυναίκες με πολύ μεγάλους και πτωτικούς μαστούς (μακρομαστία) βιώνουν συχνά πόνους στη ράχη και τον αυχένα, ερεθισμούς του δέρματος των μαστών, αναπνευστικά προβλήματα και σκελετικές δυσμορφίες και εμφανίζουν τις χαρακτηριστικές αύλακες του στηθόδεσμου στους ώμους. Το μέγεθος των μαστών καθορίζεται από διάφορους παράγοντες μεταξύ των οποίων είναι το βάρος του σώματος, οι ορμονικές επιδράσεις και η κληρονομικότητα. Εξαιτίας της σχέσης των μαστών με το φύλο, μια υπερμεγέθης προβολή τους μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητη προσοχή από το άλλο φύλο, σχόλια και σεξουαλικά υπονοούμενα. Έτσι μπορεί να αποτελέσουν αιτία για ψυχολογική πίεση σε πολλές γυναίκες.

Η επέμβαση

Η μειωτική μαστοπλαστική είναι η επέμβαση με την οποία αφαιρείται περίσσεια λίπους-αδενικού ιστού και δέρματος από τους μαστούς, οι οποίοι αποκτούν νεανικό σχήμα με μικρότερο μέγεθος και θηλές τοποθετημένες στην σωστή θέση. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για την επέμβαση οι οποίες αποδίδουν ουλές γύρω από την θηλαία ανω και στον κάτω πόλο του μαστού, μεγαλύτερες ή μικρότερες ανάλογα με το αρχικό μέγεθος και την πτώση. Όλες στοχεύουν στην βιωσιμότητα και διατήρηση της αισθητικότητας των θηλών, στην επίτευξη συμμετρίας (στους συχνά ασύμμετρους μαστούς) στην επίτευξη κωνικού σφριγηλού σχήματος μαστού και στη διατήρηση της δυνατότητας θηλασμού στις νεαρές ασθενείς. Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής θα γίνει αφού συζητηθούν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της καθεμιάς. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία αφού προηγηθεί πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος που περιλαμβάνει βέβαια και μαστολογικό έλεγχο (μαστογραφία-υπέρηχο μαστών). Διαρκεί 2,5-3,5 ώρες ανάλογα με το μέγεθος των μαστών και απαιτεί ενδοκλινική παραμονή δύο ημερών. Η ασθενής φέρει γάζες και επιδέσμους για δεκαπέντε ημέρες και φοράει αθλητικό στηθόδεσμο για έξι εβδομάδες. Η χρήση αναλγητικών είναι απαραίτητη τις πρώτες 2-3 ημέρες ενώ στη συνέχεια θα χρειαστούν ηπιότερα αναλγητικά. Η αντιμικροβιακή κάλυψη συνεχίζεται για μια εβδομάδα και η αντιπηκτική αγωγή μέχρι την πλήρη κινητοποίηση της ασθενούς. Μετά την επέμβαση η ασθενής θα επανέλθει στις καθημερινές δραστηριότητες μετά από 15 ημέρες και στην αθλητική άσκηση μετά από 6 εβδομάδες.

Κίνδυνοι και Περιορισμοί

Όπως σε όλες τις επεμβάσεις αυτής της βαρύτητας, υπάρχουν μικρές πιθανότητες, αιμορραγίας, μόλυνσης και θρόμβωσης των κάτω άκρων ιδιαίτερα σε άτομα παχύσαρκα που καπνίζουν και παίρνουν αντισυλληπτικό χάπι. Με την λήψη όμως κατάλληλης προφύλαξης οι κίνδυνοι περιορίζονται σημαντικά. Έτσι διατηρείται η αισθητικότητα της θηλής, οι ουλές επουλώνονται άριστα και μετά 6-12 μήνες αν και ορατές δεν ενοχλούν λόγω της θέσης που επιλέγεται για την τοποθέτηση τους.

Βαθμός Ικανοποίησης ασθενών

Η μειωτική μαστοπλαστική έρχεται πρώτη σε ποσοστά ικανοποίησης των ασθενών μετά από επέμβαση πλαστικής χειρουργικής, ποσοστά που αγγίζουν το 94% έως 96 %. Παρόλη την αρχική πίεση που νιώθει η ασθενής και τη διόγκωση στον άνω πόλο των μαστών για ένα χρονικό διάστημα 2-3 μηνών, το τελικό αποτέλεσμα ανακουφίζει σημαντικά, δίνει τη δυνατότητα άθλησης, ένδυσης, ευκολία στην καθημερινότητα και σαφώς αυξάνει την αυτοπεποίθηση των γυναικών.

Η επέμβαση αυτή θεωρείται επανορθωτική και ανακουφιστική για την ασθενή δεν σχετίζεται μέσω του τραυματισμού των ιστών του μαζικού αδένα με νόσο του μαστού και δεν προκαλεί διαγνωστικά προβλήματα στην παρακολούθηση των μαστών μετεγχειρητικά.

Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι μόνιμα και μόνο μεγάλες αυξομειώσεις του βάρους ή εγκυμοσύνη θα επηρεάσουν τον όγκο των μαστών, σε καμιά όμως περίπτωση δε θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα της επέμβασης.

Ο Πλαστικός Χειρουργός κάνει κάθε προσπάθεια ώστε οι ουλές να είναι λιγότερο ορατές και διακριτικές καθώς είναι μόνιμες, τοποθετούνται όμως στα λιγότερο εμφανή σημεία του μαστού.
 

 

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.