Οι 10 Ερωτήσεις για το FaceLift…

facelift

…Είναι γεγονός ότι οι επεμβάσεις ανόρθωσης προσώπου είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Είναι επίσης γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ο τρόπος προσέγγισής τους όπως και οι απόψεις χειρουργών και ασθενών.

1. Ποια είναι σήμερα η σύγχρονη τάση στα facelift;

Σήμερα αποφασίζουμε ένα FaceLift όταν οι μη επεμβατικές μέθοδοι έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους και το αποτέλεσμα που επιδιώκουμε δεν μπορεί να επιτευχθεί με άλλο τρόπο. Το facelift έχει απόλυτη ένδειξη στην χαλάρωση και αφορά στην αποκατάσταση των ιστών στην αρχική τους θέση χωρίς στην ουσία να χρειάζεται ιδιαίτερη έλξη του δέρματος. Επίσης μας απασχολεί η ανακατανομή και η ατροφία του λίπους. Όταν υπάρχει απώλεια όγκου ιστών του προσώπου, θα προβούμε σε προσθήκη λίπους που λαμβάνουμε από άλλο σημείο του σώματος.

2. Τι προκαλεί αυτή την εμφάνιση ενός τραβηγμένου πρόσωπου;

Η εικόνα ενός τραβηγμένου προσώπου είναι η εικόνα που δεν θα έπρεπε να βλέπουμε μετά από μια τέτοια επέμβαση. Μπορεί να οφείλεται σε τεχνική που βασίζεται στην υπερβολική έλξη του δέρματος και όχι στην αποκατάσταση των υποκείμενων ιστών, κάτι που στην εποχή μας θεωρείται παρωχημένο, ενώ για κάποιες περιπτώσεις είναι ο τρόπος που τοποθετείται η τομή μπροστά από το αυτί αλλοιώνοντας σταθερά ανατομικά στοιχεία. Όπως και να έχει είναι καθαρά θέμα τεχνικής που ένας έμπειρος χειρουργόςγνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει.

 

3. Τι ακριβώς συμβαίνει με την γραμμή της τριχοφυΐας;

Η γραμμή τριχοφυΐας αποτελεί ένα σταθερό ανατομικό στοιχείο που πρέπει σεβόμαστε. Οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην τελική εικόνα του προσώπου και να το κάνει να φαίνεται αφύσικο. Στους άνδρες το πρόβλημα περιπλέκεται μια και η γραμμή αυτή επεκτείνεται προς τα κάτω και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει το άτριχο διάστημα μεταξύ φαβορίτας και αυτιού να μηδενιστεί. Επίσης όταν υπάρχουν ουλές πίσω από τα αυτιά δεν πρέπει να είναι εμφανείς.

4. Ποια μέρη του προσώπου αφορά το lifting και τι ονομάζουμε miniLifting;

Περιλαμβάνει το μέσο πρόσωπο και το λαιμό. Η ανόρθωση μετώπου- φρυδιών διορθώνει τη χαλάρωση από τη γωνία του ματιού και πάνω. Η ανόρθωση του μετώπου δεν αφορά όλους τους ασθενείς που υπόκεινται σε λίφτινγκ προσώπου και στις μέρες μας πολλά από τα προβλήματα αυτής της περιοχής αντιμετωπίζονται με άλλες μη επεμβατικές μεθόδους. Το μίνι-λίφτινγκ είναι όρος που καθιερώθηκε από τα μέσα ενημέρωσης. Συνήθως με τον όρο αυτό εννο- ούμε τη διαδικασία που σκοπό έχει να διορθώσει τις παρειές, το μέσο πρόσωπο και την κάτω γνάθο. Πρόκειται για τα lifting των μικρών τομών πιο γνωστά σαν MACSLift που στις διάφορες παραλλαγές τους μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες ανόρθωσης ενός προσώπου με ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο και γρήγορη ανάρρωση δίνοντας εξαιρετικά καλά αποτελέσματα.

5. Πόσο χρόνο χρειάζονται οι ασθενείς μέχρι να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους ;

Νομίζω ότι το δεκαήμερο είναι για τις περισσότερες περιπτώσεις αρκετό διάστημα για αποθεραπεία. Ένα σχετικό οίδημα πάντως θα παραμείνει και χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνο για να εξαλειφθεί τελείως. Οι αθλητικές δραστηριότητές επαναλαμβάνονται στις τρείς εβδομάδες.

facelift

6. Πότε πρέπει να υποβάλλεται κανείς σε lifting προσώπου;

Σήμερα θεωρούμε ότι ένδειξη για μια τέτοια επέμβαση είναι η χαλάρωση των ιστών. Αύτη συμβαίνει σε διαφορετικό χρόνο για κάθε άτομο. Δεν υπάρχει συνεπώς χρονικό όριο για μία επέμβαση και φυσικά εξαρτάται πάντα από τις ανάγκες του καθενός. Παρόλα αυτά, είναι καλύτερα να γίνει το λίφτινγκ όταν οι ιστοί είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Όσο καλύτερο είναι το υλικό με το οποίο εργαζόμαστε τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα σε όψη και διάρκεια. Ιδανικά, είναι καλύτερα η επέμβαση να γίνεται όταν τα επίπεδα κολλαγόνου στο δέρμα είναι ακόμα υψηλά.

7. Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα ενός λίφτινγκ;

Από τη στιγμή που θα κάνετε το λίφτινγκ, η εικόνα σας θα είναι για όλη σας τη ζωή καλύτερη απ’ αυτή με την οποία σας είχε προικίσει η φύση. Δέκα χρόνια μετά την επέμβαση θα δείχνετε όμως καλύτερα απ’ ότι αν δεν το είχατε κάνει.

8. Τι είδους αναισθησία απαιτείται;

Το lifting μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και μέθη ή γενική αναισθησία. Προσωπικά συνιστώ μια γρήγορη γενική νάρκωση μια και την θεωρώ πιο ξεκούραστη και ασφαλή. Οι ασθενείς μπορούν να ξυπνήσουν μόλις λίγα λεπτά αφού ολοκληρωθεί η επέμβαση και τις περισσότερες φορές να επιστρέψουν στο σπίτι μετά από λίγες ώρες.

9. Πόσος είναι ο χρόνος για μια επέμβαση ανόρθωσης προσώπου;

Εξαρτάται από το πρόβλημα και τον χειρουργό. Ένας μέσος χρόνος είναι μεταξύ 2 και 3 ωρών.

10. Ποιος είναι ο ρόλος των βλαστοκυττάρων στις επεμβάσεις αυτού του είδους;

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει lifting που να βασίζεται στη χρήση βλαστοκυττάρων, παρόλο που ελπίζουμε ότι τα βλαστοκύτταρα μπορούν να βοηθήσουν στην ανανέωση των ιστών και την προσθήκη όγκου. Τα βλαστοκύτταρα δίνουν υποσχέσεις για το μέλλον και είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθούν αρκετά στην ανανέωση προσώπου στα επόμενα χρόνια.

Kείμενο: Κωνσταντίνος Φλώρος, Πλαστικός Χειρουργός

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.