Body Contouring: Τι είναι και σε ποιους απευθύνεται

body contouring

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο το image making γίνεται μέρος της καθημερινότητας. Αυτό που παλιά και αρκετά απαξιωτικά αποκαλούσαμε το «φαίνεσθαι» μπαίνει όλο και πιο ουσιαστικά στη σκέψη πολλών. Δεν ξέρω αν πρόκειται απλώς για σημεία των καιρών , απόρροια της αύξησης του βιοτικού επιπέδου ή η ανησυχητική αύξηση της παχυσαρκίας στο δυτικό κόσμο και εσχάτως στη χώρα μας με όλο και μεγαλύτερους ρυθμούς.

 

Kείμενο: Κωνσταντίνος Φλώρος, Πλαστικός Χειρουργός, 
Μέλος της Βρετανικής Εταιρίας Αισθητικής και Επανορθώτικης Χειρουργικής,
 Συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών www.florosmd.gr 

“Προσωπικά πιστεύω ότι πρόκειται για συνδυασμό πολλών παραγόντων. Όπως και να έχει πάντως, η καινούργια ανάγκη της εποχής μας για επίτευξη ιδανικών αναλογιών αφού εξαντλήσει τα αδυνατιστήρια, τα γυμναστήρια και ότι άλλο σχετικό ή εναλλακτικό, μοιραία καταλήγει στην πόρτα κάποιου ιατρείου πλαστικής χειρουργικής. Και αυτό όχι τυχαία μια και εκεί βρίσκεται το τελικό φινίρισμα των προσπαθειών και η τελική τακτοποίηση των όποιων εκκρεμοτήτων”.

Τι είναι το Body Contouring

Με τον όρο body contouring συνηθίζουμε να ορίζουμε τη διαδικασία εκείνη που χωρίς άλλο αναφέρεται στο σχήμα του σώματος. Πρόκειται λοιπόν για θεραπείες άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο επεμβατικές που στόχο έχουν τη βελτιστοποίηση της σωματικής εικόνας διορθώνοντας τις όποιες ατέλειες παρατηρούνται.

body contouring

Σε ποιούς απευθύνεται:

Εμείς οι επαγγελματίες του χώρου αναγνωρίζουμε συχνά σε πολλές από αυτές τις ατέλειες την εκ γενετής προέλευσή τους. Έτσι λοιπόν προβλήματα μεγέθους ή ασυμμετρίας στους μαστούς μιας νέας γυναίκας όπως και άνιση κατανομή λιπώδους ιστού στο σώμα της έχουν να κάνουν αναμφίβολα με γενετική προδιάθεση, που πολύ λίγο έως καθόλου μπορούν να επηρεαστούν από την όποια καλή και φιλότιμη προσπάθεια μη δραστικών ή μη επεμβατικών μεθόδων. Είναι συνεπώς αληθινό πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι η αντιμετώπιση καταστάσεων όπως αυτή της λιποδυστροφίας με ημίμετρα, στο μόνο που οδηγεί είναι απώλεια χρόνου, χρημάτων και υπομονής με τελικό αποτέλεσμα την άδοξη εγκατάλειψη της όποιας προσπάθειας.

Αλλά και σε απλούστερες καταστάσεις όπου το πλεονάζον τοπικό πάχος είναι παρόν, πολύ περισσότερο σε ανθρώπους με φυσιολογικό σωματικό βάρος, η αισθητική πλαστική χειρουργική έχει να προτείνει αποτελεσματικές και ουσιαστικά μόνιμες λύσεις .

Παχυσαρκία

Σήμερα που η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σοβαρά προβλήματα του ανεπτυγμένου κόσμου, με την ανάπτυξη και τελειοποίηση μεθόδων αλλά και νέων χειρουργικών τεχνικών για την αντιμετώπισή της, παρουσιάζεται η ανάγκη της αισθητικής αποκατάστασης του σωματικού περιγράμματος που διαταράσσεται σοβαρά από τις τρομακτικές αυξομειώσεις του όγκου του σώματος.

Στις περιπτώσεις αυτές το δέρμα δεν είναι σε θέση να προσαρμοστεί και να συρρικνωθεί στον τελικό μειωμένο όγκο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μια εξωφρενικής χαλάρωσης που χωρίς την παραμικρή αμφιβολία πρέπει να αντιμετωπιστεί επεμβατικά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι επεμβάσεις αυτές εφόσον έχει προηγηθεί η αποκατάσταση του φυσιολογικού σωματικού βάρους είναι απόλυτα ασφαλείς με πολύ υψηλό βαθμό ικανοποίησης.

body contouring

Πού εμφανίζεται το πρόβλημα- Τρόποι θεραπείας

Μπορούν να αφορούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος αλλά οι πιο συνηθισμένες περιοχές είναι το κάτω μέρος του σώματος, τα μπράτσα, το άδειο στήθος και το χαλαρωμένο πρόσωπο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται ένας σχεδιασμός επεμβάσεων που στόχο έχει την τελική αποκατάσταση με το μικρότερο δυνατό κόστος, τη μεγαλύτερη ασφάλεια και την μικρότερη ταλαιπωρία.

Είναι νομίζω αυτονόητο να τονιστεί ότι επεμβάσεις αυτού του τύπου έχουν νόημα μόνον και αφού επιτευχθεί το επιθυμητό σωματικό βάρος καθώς επίσης ότι ο όποιος συνδυασμός επεμβάσεων πρέπει να γίνεται με βάσει κριτήρια ασφάλειας και αποτελεσματικότητας και όχι οικονομικά. Σύνεση και ρεαλισμός.

Τέλος θα πρέπει να πούμε πως όπως σε πολλές άλλες καταστάσεις στην περίπτωση του body contouring και των σχετικών επεμβάσεων πλαστικής χειρουργικής πρέπει να επικρατεί σύνεση και ρεαλισμός.

Η υπερβολή είτε αυτή αφορά σε επεμβάσεις αύξησης μαστών είτε σε επαναλαμβανόμενες προσπάθειες αδυνατίσματος με λιποαναρρόφηση δεν έχουν θέση και θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπ’ όψιν το όποιο κόστος, όχι απαραίτητα οικονομικό. 

Παρόλα αυτά θα ήταν άδικο να μην σημειώσουμε ότι χάρη στις ιδιαίτερα αυξημένες δυνατότητες που η σύγχρονη πλαστική χειρουργική μας παρέχει βλέπουμε σώματα στην κυριολεξία να μεταμορφώνονται και άνθρωποι να αποκτούν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση αλλάζοντας στο καλύτερο την ποιότητα της ζωής τους.

 

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.