Αλήθειες και μύθοι των δοντιών.

Οποιαδήποτε οδοντόκρεμα είναι μια καλή οδοντόκρεμα.

ΜΥΘΟΣ

«Δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις », λέει ο καθηγητής Άντριου Έντερ, κλινικός διευθυντής του Οδοντιατρικού Κέντρου Λονδίνου. «Για την καλύτερη οδοντιατρική υγεία, χρειάζεστε μια οδοντόκρεμα που να περιέχει φθόριο και να μην είναι λειαντική. Ορισμένες οδοντόκρεμες δεν περιέχουν φθόριο και μπορεί να έχουν λειαντικά σωματίδια για λεύκανση», προειδοποιεί ο καθηγητής Έντερ.

Το βούρτσισμα από μόνο του δεν αρκεί.

ΑΛΗΘΕΙΑ

Για να έχουμε το τέλειο χαμόγελο, πρέπει να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα. «Να βουρτσίζετε και να κάνετε καθημερινά χρήση οδοντικού νήματος» επιμένει ο γιατρός Τιμ Μπράντον Σμιθ, ιδρυτής της κλινικής Χαμόγελο του Λονδίνου. «Εάν δεν κάνετε χρήση οδοντικού νήματος, δεν καθαρίζουν τα δόντια σας»!

Τα αναψυκτικά και τα ποτά δεν βλάπτουν τα δόντια σας.

ΜΥΘΟΣ

Δεν είναι μόνο η ζάχαρη που περιέχουν. Τα ανθρακούχα ποτά ή η σόδα θα βλάψουν τα δόντια σας. Αυτά τα ποτά είναι πολύ όξινα πράγμα που σημαίνει ότι «θα φάει» το λεπτό στρώμα του σμάλτου που καλύπτει τα δόντια, όπως κάνει πραγματικά το οξύ. «Ακόμη και τα διαιτητικά ποτά είναι πρόβλημα», προειδοποιεί ο καθηγητής Έντερ. «Σίγουρα, δεν έχουν και πολλά βλαβερά σάκχαρα, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ όξινα, όπως οι χυμοί φρούτων που θα πρέπει να αραιωθούν για να αποφύγετε την απώλεια της αδαμαντίνης».

Τα κίτρινα δόντια είναι υγιή δόντια.

ΑΛΗΘΕΙΑ

Αυτό ισχύει μέχρι κάποιο συγκεκριμένο βαθμό. Η νικοτίνη ή μια σταθερή δόση εσπρέσο δεν είναι θετικά για το χρώμα των δοντιών σας. Μια άλλη αιτία των δοντιών για το κιτρίνισμα είναι ότι απορροφούν το φθόριο. «Τα κίτρινα δόντια μπορεί να έχουν μεγαλύτερες ποσότητες φθορίου – μπορεί να φαίνονται αλλοιωμένα, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ υγιή». «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα μειώσετε τους τακτικούς οδοντιατρικούς ελέγχους σας». Όταν γίνεται αποχρωματισμός δοντιών θα πρέπει να ελεγχθεί, διότι θα μπορούσε να είναι αποσύνθεση ή η οδοντίνη να είναι πολύ ευαίσθητη», προσθέτει ο καθηγητής Έντερ.

Τα δόντια ενηλίκων δεν μπορούν να ισιώσουν.

ΜΥΘΟΣ

Αναρωτιέστε αν μπορείτε να φτιάξετε το στραβό σας χαμόγελο; Δεν χρειάζεται να αναρωτιέστε πια. «Η ιδανική ηλικία που μπορείτε να ισιώσετε τα δόντια σας είναι η εφηβεία» λέει ο γιατρός Μπράντστοκ Σμιθ. «Αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να ισιώσει κάποιος τα υγιή του δόντια. Σήμερα, υπάρχουν πολύ πιο γρήγοροι και λιγότερο επώδυνοι τρόποι από τα σιδεράκια για να ισιώσει κάποιος τα δόντια του».

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να φθείρει τα δόντια σας.

ΑΛΗΘΕΙΑ

«Ο εμετός προκαλεί παλινδρόμηση του οξέος που μπορεί να μαλακώσει την επιφάνεια των δοντιών», προειδοποιεί ο καθηγητής Έντερ. «Είναι σημαντικό να περιμένετε περίπου μια ώρα πριν το βούρτσισμα των δοντιών μετά από αδιαθεσία, ή μετά την κατανάλωση τροφίμων τα οποία περιέχουν οξύ»!

Η λεύκανση δεν βλάπτει τα δόντια σας.

ΜΥΘΟΣ

«Εάν χρησιμοποιείτε συχνά λευκαντική οδοντόκρεμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να καταστραφεί το σμάλτο των δοντιών σας» λέει ο καθηγητής Έντερ. Η λεύκανση πρέπει να γίνεται από οδοντίατρο με 20 χρόνια εμπειρία για να είναι επιτυχής και αποτελεσματική η αφαίρεση των λεκέδων στην επιφάνεια των δοντιών, χωρίς να καταστραφεί το σμάλτο τους.

Το κολύμπι σε πισίνα μπορεί να φθείρει τα δόντια σας.

ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν είναι μόνο οι αθλητές οι οποίοι κρατάνε σημειώσεις για τα δόντια τους. «Οι τακτικοί κολυμβητές που είναι σχεδόν σε καθημερινή επαφή με το χλώριο στο νερό μπορεί με την πάροδο του χρόνου, να φθείρουν τα δόντια σας», προειδοποιεί ο καθηγητής Έντερ.

women.gr.msn.com

admin

Recent Posts

Dermapen: Το μαγικό στυλό!

Σε αντίθεση με το υαλουρονικό οξύ που είναι μια προσωρινή λύση και απαιτεί συχνές επαναλήψεις,…

10 μήνες ago

Θεραπεία προσώπου με υαλουρονικό οξύ: Για ποιους είναι κατάλληλη;

Θεραπεία προσώπου με υαλουρονικό οξύ: Για ποιούς είναι κατάλληλη; Παρατηρείτε απώλεια όγκου στο πρόσωπο σας…

2 έτη ago

Γέμισμα ουλών με υαλουρονικό οξύ: Πόσο αποτελεσματικό είναι;

Γέμισμα ουλών με υαλουρονικό οξύ: Πόσο αποτελεσματική είναι ως θεραπεία; Το υαλουρονικό οξύ είναι γνωστό…

2 έτη ago

Χαλάρωση μηρών: Θεραπεία ανόρθωσης

Η χαλάρωση της επιδερμίδας των μηρών έπειτα από μεγάλη απώλεια βάρους είναι ένα τελείως φυσικό…

2 έτη ago

Κοιλιοπλαστική με νήματα: Πώς λειτουργεί;

Η κοιλιοπλαστική με νήματα αποτελεί μια μη χειρουργική θεραπεία για την ανόρθωση, ή/και τη σύσφιξη…

2 έτη ago

Πλαστική χειρουργική κόλπου: Αντιμετώπιση χαλάρωσης από τοκετό

Μπορεί η πλαστική χειρουργική κόλπου να αντιμετωπίσει ζητήματα που προκύπτουν έπειτα από τον τοκετό; Ο…

2 έτη ago