Αντιδραστικό παιδί: 2+1 tips για να το κατευθύνετε

αντιδραστικό παιδί

Όταν έχετε ένα αντιδραστικό παιδί, που εκνευρίζεται αμέσως, ωθεί εσάς και άλλα μέλη της οικογένειας στα όρια σας. Δεν εκφράζεστε πλέον όπως θα θέλατε από φόβο ότι μπορεί να το εκνευρίσετε ή να έχει μια εκρηκτική αντίδραση. Μπορεί επίσης να έχετε αρχίσει να ρίχνετε το φταίξιμο πάνω σας και ότι φταίτε εσείς για τη συμπεριφορά του. Το να του κάνετε συνεχώς τα χατίρια δε θα το βοηθήσει μακροπρόθεσμα. Πώς μπορείτε να απαλύνετε τη συμπεριφορά από ένα αντιδραστικό παιδί;

  1. Μείνετε ουδέτεροι ακόμα κι όταν αντιδρά υπερβολικά

Όταν η συμπεριφορά του παιδιού σας είναι εντελώς υπερβολική, αντισταθείτε στον πειρασμό να φωνάξετε κι εσείς ή να τσακωθείτε. Εκείνη τη στιγμή, είναι λογικό να θέλετε να γίνετε σαρκαστική ή να θυμώσετε με το παιδί σας όταν γίνεται αντιδραστικό χωρίς λόγο (πχ αν δεν του αρέσουν τα ρούχα του ή αν δε θέλει να πάει νωρίς για ύπνο). Για αυτό, τα συναισθήματά του εκείνη τη στιγμή είναι αληθινά. Προσπαθήστε να μην αντιδράσετε πάνω στην ταραχή του. Δε χρειάζεται να συμφωνήσετε μαζί του. Η κοροϊδία ή οι διαφωνίες μαζί του θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες εντάσεις.

αντιδραστικό παιδί

 

  1. Μην του δίνετε πάτημα

Δε θα βοηθήσει σε κάτι αν δώσετε περισσότερη προσοχή σε αυτή τη συμπεριφορά. Μην τους δίνετε πάτημα για να συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά. Αν και θέλετε να διορθώσετε το πρόβλημα επιτόπου, το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να ενισχύσετε τη συμπεριφορά του. Δε θα μπορέσετε να το εκλογικεύσετε εκείνη τη στιγμή. Μπορείτε να «φυτέψετε έναν σπόρο» για τη λάθος του συμπεριφορά και να το συζητήσετε αργότερα που θα είναι πιο ήρεμα. Αν τα πνεύματα έχουν αρχίσει να οξύνονται, μπορείτε να απομακρυνθείτε από τη σκηνή.

Μιλήστε με πιο ήρεμη φωνή. Όταν θα είστε ήρεμοι μπορείτε να το συζητήσετε. Ένα παράδειγμα είναι το εξής: «Ξέρω ότι δε θες να σου λέω να καθαρίζεις το δωμάτιο σου. Όσες φορές το συζητούσαμε πιο παλιά αντιδρούσες υπερβολικά. Θα σου κάνω μια λίστα με όσα πρέπει να γίνονται. Αν ακολουθείς τη λίστα δε θα χρειάζεται να σου το λέω συνέχεια». Όσον αφορά το πρόβλημα της συμπεριφοράς, μπορείτε να του προτείνετε: «Όταν αντιδράς έτσι, είναι δύσκολο για τους γύρω σου να είναι δίπλα σου. Θα σε βοηθήσω να αντιδράς πιο ψύχραιμα και να διαχειρίζεσαι καλύτερα τις καταστάσεις».

αντιδραστικό παιδί

  1. Σταματήστε το κήρυγμα

Να θυμάστε, με το κήρυγμα δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει τη συμπεριφορά σε ένα αντιδραστικό παιδί. Προσπαθήστε να είστε σύντομοι, περιεκτικοί και ευθείς όταν συζητάτε μαζί του. Ως γονείς, μπορεί να λέτε τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά. Για τα πολύ ευαίσθητα παιδιά αυτό έχει αρνητικό αποτέλεσμα. Γενικά, αυτά τα παιδιά τείνουν να είναι ευαίσθητα στις πληροφορίες. Μια μικρή συζήτηση θα είναι πιο βοηθητική για αυτά. Ως γονείς πρέπει να βρείτε διαφορετικούς τρόπους να διαχειρίζεστε τις καταστάσεις. Δείτε το από την άλλη οπτική γωνία. Αν πρέπει να επαναλαμβάνεστε συνεχώς, αυτό που θα λέτε δε θα είναι αποδοτικό.

Διαβάστε ακόμη:

Επικριτική μητέρα: Πώς να το αποφύγετε

Μητέρα και κόρη: 5+1 τρόποι για καλή σχέση