BABY

Πρόωρα μωρά: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Τα πρόωρα μωρά προκαλούν ανησυχία στους νέους γονείς. Οι γονείς ανησυχούν για την καλή υγεία και ευημερία του παιδιού τους. Με την κατάλληλη φροντίδα, τα πρόωρα μωρά θα αναπτυχθούν μια χαρά και θα γίνουν υγιέστατα μωρά και παιδιά. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουν οι νέοι γονείς.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που έχουν τα πρόωρα μωρά;

Ενώ τα μέσα μωρά κατά τη γέννα ζυγίζουν περίπου 3,100 kg, τα πρόωρα μωρά ζυγίζουν κατά μέσο όρο περίπου 2,300 kg, ίσως και λιγότερο. Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, τα μωρά που γεννιούνται μετά τις 26 εβδομάδες κύησης και ζυγίζουν πάνω από 1kg, έχουν πάρα πολύ μεγάλες πιθανότητες επιβίωσης. 8 στα 10 μωρά που γεννιούνται μετά την 30η εβδομάδα έχουν πολύ μικρές πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα υγείας. Τα μωρά που γεννιούνται πριν την 26η εβδομάδα κύησης έχουν κάποιες επιπλοκές και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και στήριξη σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών.

Πώς μοιάζουν τα πρόωρα μωρά

  • Όσο πιο νωρίς πάνε στο σπίτι, τόσο πιο μικρά θα είναι. Το κεφάλι θα φαίνεται μεγάλο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, καθώς θα υπάρχει λίγη ποσότητα λίπους.
  • Χάρη στον μικρό αριθμό λίπους, η επιδερμίδα φαίνεται πιο διάφανη, κάνοντας ορατές τις φλέβες. Μπορεί επίσης να εμφανίσουν τρίχες στην πλάτη και τα μαλλιά, που ονομάζονται languno.
  • Τα χαρακτηριστικά τους θα είναι πιο σχιστά αντί για πιο στρογγυλά που θα γίνουν στην πορεία. Μην ανησυχήσετε. Με την πάροδο του χρόνου μοιάζουν με τα κανονικά νεογέννητα.
  • Καθώς δεν έχουν πολύ προστατευτικό λίπος, τα πρόωρα μωρά θα κρυώνουν σε θερμοκρασίες δωματίου. Γι’αυτό το λόγο τοποθετούνται σε θερμοκοιτίδες ή σε ειδικές συσκευές θέρμασης, όπου η θερμοκρασία προσαρμόζεται ώστε να διατηρούνται ζεστά.

Πώς συμπεριφέρονται τα πρόωρα μωρά

  • Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα πρόωρα μωρά κλαίνε πολύ απαλά και ίσως έχουν πρόβλημα με τις αναπνοές τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αναπνευστικό τους σύστημα δεν είναι ακόμη εντελώς ανεπτυγμένο.
  • Αν είναι παραπάνω από 2 μηνών πρόωρα, οι αναπνευστικές τους δυσκολίες μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυτό συμβαίνει γιατί και τα άλλα μη επαρκώς ανεπτυγμένα όργανα του σώματος δε θα λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο. Για να βεβαιωθούν ότι δε θα συμβεί κάτι τέτοιο οι γιατροί τα παρακολουθούν συνεχώς, ελέγχοντας την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό με ειδικό εξοπλισμό.
  • Αν χρειαστούν βοήθεια στην αναπνοή τους χορηγείται έξτρα οξυγόνο ή ειδικός εξοπλισμός, προκειμένου να παρέχει την κατάλληλη στήριξη στην αναπνοή και την πρόσληψη οξυγόνου.

Διαβάστε ακόμη:

2 μηνών μωρό: Οι αλλαγές από βρέφος

Πότε βγάζουν δόντια τα μωρά; Οι γονείς ρωτούν

Ειρήνη Ιωάννου

Recent Posts

Dermapen: Το μαγικό στυλό!

Σε αντίθεση με το υαλουρονικό οξύ που είναι μια προσωρινή λύση και απαιτεί συχνές επαναλήψεις,…

9 μήνες ago

Θεραπεία προσώπου με υαλουρονικό οξύ: Για ποιους είναι κατάλληλη;

Θεραπεία προσώπου με υαλουρονικό οξύ: Για ποιούς είναι κατάλληλη; Παρατηρείτε απώλεια όγκου στο πρόσωπο σας…

2 έτη ago

Γέμισμα ουλών με υαλουρονικό οξύ: Πόσο αποτελεσματικό είναι;

Γέμισμα ουλών με υαλουρονικό οξύ: Πόσο αποτελεσματική είναι ως θεραπεία; Το υαλουρονικό οξύ είναι γνωστό…

2 έτη ago

Χαλάρωση μηρών: Θεραπεία ανόρθωσης

Η χαλάρωση της επιδερμίδας των μηρών έπειτα από μεγάλη απώλεια βάρους είναι ένα τελείως φυσικό…

2 έτη ago

Κοιλιοπλαστική με νήματα: Πώς λειτουργεί;

Η κοιλιοπλαστική με νήματα αποτελεί μια μη χειρουργική θεραπεία για την ανόρθωση, ή/και τη σύσφιξη…

2 έτη ago

Πλαστική χειρουργική κόλπου: Αντιμετώπιση χαλάρωσης από τοκετό

Μπορεί η πλαστική χειρουργική κόλπου να αντιμετωπίσει ζητήματα που προκύπτουν έπειτα από τον τοκετό; Ο…

2 έτη ago