|Saturday, May 8, 2021
Bρίσκεστε: Home » what's hot » Kυτταρίτιδα τέλος, εύκολα & ανώδυνα!!

Kυτταρίτιδα τέλος, εύκολα & ανώδυνα!! 

kuttaritida
Η κυτταρίτιδα αποτελεί μια αισθητική δυσμορφία και απασχολεί 8 στις 10 γυναίκες, μετά την εφηβεία και αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του γυναικείου βάρους. Ο όρος χρησιμοποιείται για πρώτη φορά το 1920 προσπαθώντας να περιγράψει μια δυσμορφία που εντοπίζεται κυρίως στους γλουτούς και στους μηρούς γυναικών.

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται στα σημεία εναπόθεσης λίπους, φαίνεται όμως ότι δεν εμφανίζει άμεση συσχέτιση με την παχυσαρκία γιατί παρατηρείται και σε αδύνατα άτομα. Η αύξηση του βάρους (λιπώδους ιστού) προκαλεί την εμφάνιση ή την επιδείνωση της κλινικής εικόνας, αλλά η απώλεια βάρους δεν φαίνεται να την εξαλείφει, μάλιστα πρόσφατες μελέτες αναφέρουν επιδείνωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας σε άτομα που έχασαν βάρος. Ο παθογενετικός μηχανισμός της κυτταρίτιδας παραμένει άγνωστος. Όπως αναφέρει η Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας,η κυτταρίτιδα αποτελεί το φυσικό τρόπο αποθήκευσης λίπους στις μετεφηβικές γυναίκες που εξασφαλίζει την ύπαρξη επαρκών θερμίδων για τις μελλοντικές κυήσεις και το θηλασμό. Οι άνδρες, αντιθέτως δεν έχουν κυτταρίτιδα , εκτός αν πάσχουν από ορμονικές διαταραχές (μείωση παραγωγής τεστοστερόνης και αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων).

 

Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι πολυπαραγοντική : κληρονομικότητα, αύξηση σωματικού βάρους, ορμονικές διακυμάνσεις, συνήθειες τρόπου ζωής (κάπνισμα, κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης, αλκοόλ, ανθρακούχα αναψυκτικά, μειωμένη πρόσληψη νερού κ.ά.), διαταραχές τού μεταβολισμού λιποκυττάρων,σε διαταραχές της μικροκυκλοφορίας, σε φλεβική ή χρόνια λεμφική στάση. Πιστεύεται ότι οι παράγοντες αυτοί κάνουν τα λιπώδη κύτταρα που φυσιολογικά υπάρχουν κάτω από το δέρμα, να διογκώνονται και να προσκολλώνται το ένα στο άλλο, μέσα στους θυλάκους στους οποίους βρίσκονται. Έτσι έχουμε σαν αποτέλεσμα διαστολή των θυλάκων, διαταραχές της κυκλοφορίας του αίματος και τελικά «παγίδευση» τοξινών και νερού δηλ. ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ.

 

 Τα στάδια της κυτταρίτιδας
Η κυτταρίτιδα έχει τέσσερα στάδια :
Στάδιο 1: όταν το άτομο είναι σε όρθια ή ξαπλωμένη θέση, το δέρμα είναι λείο. Όταν όμως πιέσει το δέρμα της πάσχουσας περιοχή, παρατηρεί μόνο πτυχές όχι κυτταρίτιδα.
Στάδιο 2: όταν το άτομο είναι σε όρθια ή ξαπλωμένη θέση, το δέρμα είναι λείο. Όταν όμως πιέσει το δέρμα της πάσχουσας περιοχή, παρατηρεί «λακκουβίτσες».
Στάδιο 3: όταν το άτομο είναι σε ξαπλωμένη θέση, το δέρμα είναι λείο, αλλά όταν είναι όρθιο το δέρμα μοιάζει
με «φλούδα πορτοκαλιού».
Στάδιο 4: η κυτταρίτιδα είναι εμφανής σε κάθε θέση, με πίεση ή όχι.

 

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κυτταρίτιδα;
Η σύγχρονη Ιατρική είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον εχθρό της ομορφιάς των γυναικών με αρκετά ισχυρά όπλα :
 
 Ενέσιμη Μεσοθεραπεία
Η Mεσοθεραπεία εφαρμόζεται στην Γαλλία από το 1958 με την έγχυση βιταμινούχων και φαρμακευτικών ουσιών στο μεσόδερμα, δηλαδή μεταξύ μυός και επιδερμίδας μέσα στο κατώτερο χόριο και υποδόριο. Οι ουσίες αυτές εγχύονται σε συγκεκριμένες αναλογίες και αραιώσεις, με αποτέλεσμα τη σύσφιξη, την τόνωση και την ανάπλαση του δέρματος, δίνοντάς του πιο σφριγηλή όψη. Η μεσοθεραπεία βελτιώνει την μικροκυκλοφορία, την καλύτερη οξυγόνωση των κυττάρων, καθώς και βοηθά στην αποβολή των τοξινών. Θεωρείται ως η δραστικότερη μέθοδος αισθητικής ιατρικής για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και σύσφιξης.
Εφαρμόζεται με την τεχνική των μικροενέσεων “micro-injections” στις πάσχουσες περιοχές χρησιμοποιώντας βελόνες μεγέθους 4mm (τόσο μικρές σαν τις τρίχες από τις βλεφαρίδες) με ειδική συσκευή έγχυσης, χωρίς πόνο. Θεωρείται μια σχετικά ανώδυνη μέθοδος, η οποία όταν εφαρμόζεται από ειδικευμένο ιατρό δεν υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών και δεν απαιτεί χρόνο αποθεραπείας, γι’ αυτό και μπορεί να εφαρμοστεί οποιαδήποτε εποχή. Η θεραπεία διαρκεί περίπου μισή ώρα.
Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως φυτικά εκχυλίσματα βοτάνων που αυξάνουν την λιπόλυση και διευκολύνουν την απελευθέρωση των λιποκυττάρων, με αποτέλεσμα την σύσφιξη και ανάπλαση του προβληματικού δέρματος σε συνδυασμό με φαρμακευτικές ουσίες, όπως καφεΐνη, φωσφατιδιλχολίνη, οργανικό πυρίτιο, πεντοξυφιλίνη, L-καρνιτίνη, εκχύλισμα αγκινάρας, που έχουν λιπολυτικές, αγγειοσυσταλτικές, συσφικτικές και αποιδηματικές ιδιότητες βελτιώνοντας την μικροκυκλοφορία και την αποδόμηση των λιποκυττάρων. Απαιτούνται περίπου 10 θεραπείες, κάθε 10 –15 ημέρες και θεραπείες συντήρησης του αποτελέσματος κάθε χρόνο.
Μη Ενέσιμη Μεσοθεραπεία
Μια τελείως ανώδυνη μέθοδος μεσοθεραπείας, διαδερμικής εισχώρησης χωρίς βελόνες, δηλαδή έγχυσης δρώντων φαρμακευτικών ουσιών ή βιταμινών στη μεσαία στιβάδα του δέρματος είναι η μέθοδος Jobre Mesoporation – Electroporation, γερμανικής προέλευσης.

 

Θεραπεία με το σύστημα ραδιοσυχνοτήτων (RF) της Γερμανικής εταιρίας Asclepon
Μια άλλη εναλλακτική θεραπεία για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας είναι οι ραδιοσυχνότητες. Το σύστημα ραδιοσυχνοτήτων (RF) της Γερμανικής εταιρίας Asclepion ενδείκνυνται για κυτταρίτιδα και σύσφιξη των προβληματικών περιοχών του σώματος (κοιλιακής χώρας, γλουτών, μηρών και βραχιονίων) με άψογα αποτελέσματα.
Οι τρεις διαφορετικές κεφαλές (δύο μικρές για το πρόσωπο και μία μεγάλη για το σώμα) δρουν με την μέθοδο της διπολικής ραδιοσυχνότητας σε συνδυασμό με μικρής έκτασης αναρρόφηση (vaccum) του δέρματος σε μέγεθος πάντα ίδιο με αυτό της έκτασης της ειδικής κεφαλής εφαρμογής. Κατ’ αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η εφαρμογή της ραδιοσυχνότητας σε μία πολύ συγκεκριμένη περιοχή χωρίς τον κίνδυνο της ανεξέλεγκτης διάχυσης της ενέργειας στον ιστό. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την δυναμική ψύξη της κεφαλής επιτυγχάνουν μία απόλυτα ανώδυνη και ασφαλή θεραπεία με τον ασθενή να αισθάνεται μόνο μία ήπια θέρμανση του δέρματός του.
Η θερμική ενέργεια του RF που διοχετεύεται μέσα στον ιστό βελτιώνει την δομή του δέρματος, διεγείροντας τους ινοβλάστες, ώστε να παραχθεί νέο κολλαγόνο και ελαστίνη, αποσυμφορείται η λέμφος και ευνοείται η κυκλοφορία της. Έτσι, επιτυγχάνεται βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, τόνωση του δερματοεπιδερμικού συνδέσμου, αύξηση της συνεκτικότητας των ιστών με απώτερο στόχο την καταπολέμηση του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας. Απαιτούνται περίπου 10 συνεδρίες (1 θεραπεία κάθε εβδομάδα) και 1-2 θεραπείες μηνιαίως κατά το διάστημα συντήρησης. Πολλές φορές ο συνδυασμός αυτών των θεραπειών αποφέρει καλύτερο και γρηγορότερο αποτέλεσμα σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερες συνεδρίες.

 

Αντιγήρανση και αναζωογόνηση του δέρματος του προσώπου
Πρέπει να αναφερθεί ότι όλες οι προαναφερθείσες θεραπείες (ενέσιμη μεσοθεραπεία , μεσοθεραπεία χωρίς βελόνες , ραδιοσυχνότητες έχουν θαυμάσια αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση αντιγήρανσης και αναζωογόνησης του δέρματος του προσώπου και ίσως με λιγότερο κόστος από άλλες μεθόδους.
Στη μεσοθεραπεία προσώπου χρησιμοποιείται υαλουρονικό όξύ (φυσικός πολυσακχαρίτης), βιταμίνες, γλυκολικό οξύ, DMEA dimethylaminoethanol, βοηθάει την σύνθεση του νευρομεταβιβαστή της ακετυλοχολίνης, X-ADN καιάλλες ουσίες που βοηθούν στην βελτίωση της υφής του δέρματος και το απαλλάσει από δυσχρωμίες (πανάδες,μέλασμα) λεπτές ρυτίδες, σημάδια ακμής, γήρανσης κανοντάς το λαμπερό, φωτεινό και υγιές. Οι θεραπείες για το πρόσωπο, το λαιμό και το ντεκολτέ είναι 4 συνεδρίες μια φορά την εβδομάδα και κάθε μήνα μια συνεδρία για 4 μήνες. Η ανώδυνη μεσοθεραπεία με την ειδική συσκευή Jobre μπορεί να εφαρμοστεί και σαν θεραπεία πριν κάποιας σημαντικής μας κοινωνικής δραστηριότητας.

 

Το σύστημα ραδιοσυχνοτήτων (RF) της Γερμανικής εταιρίας Asclepion συσφίγγει το δέρμα των βλεφάρων, βελτιώνει τη μικρή και μέτρια χαλάρωση σε άνω και κάτω βλέφαρα και μειώνει σημαντικά τις σακούλες. Η Θεραπεία ενδείκνυται για τις ρυτίδες (μεσόφρυο-ρινοπαρειακές), τις λεπτές γραμμές (μάτια-πρόσωπο) και τη σύσφιξη προσώπου και λαιμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί να εφαρμοστεί και μεμονωμένα προκειμένου να πετύχουμε λάμψη και ανανέωση πριν τη βραδινή μας έξοδο.

 

Κείμενο: Dr. Λαγογιάννη Ειρήνη, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

Share via email