Dermaroller: Η συσκευή που κάνει τα πάντα!!

Η χρήση  των dermarollers έχει αρχίσει να γίνεται πολύ δημοφιλής ανάμεσα σε γιατρούς και ασθενείς. Πολλά κέντρα αντιγήρανσης παγκοσμίως χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική για την αναζωογόνηση του δέρματος. Παράλληλα καθημερινά προστίθονται και άλλες θεραπευτικές εφαρμογές.

 

 

 

Themicroneedling concept

To Dermaroller είναι ένας κύλινδρος με πολλαπλές πολύ λεπτές βελόνες σε σειρές, μήκους από 0, 5-2, 0  mm. Οι βελόνες αυτές προκαλούν πολλαπλούς μικροτραυματισμούς στο δέρμα. Διαπερνούν την επιδερμίδα και φτάνουν ως το χόριο . Οι βελόνες εισχωρούν στην επιδερμίδα χωρίς να την καταστρέφουν. Λόγω της ελαστικότητας των επιδερμιδικών κυττάρων οι μικροοπές κλείνουν πολύ γρήγορα και εντός λίγων ωρών η επιδερμίδα επανέρχεται στη φυσιολογική της κατάσταση. Στο χόριο οι πολλαπλοί μικροτραυματισμοί  κινητοποιούν το μηχανισμό επούλωσης του. Τοπικά δημιουργείται μικροαιμορραγία,  άσηπτη φλεγμονή και  επακόλουθη παραγωγή αυξητικών κυτταρικών  παραγόντων. Όλα αυτά οδηγούν στην ενεργοποίηση των ινοβλαστών και την παραγωγή μορίων κολλαγόνου και ελαστίνης, πρωτεογλυκανών και άλλων δομικών πρωτεϊνών του στρώματος. Βέβαια απαιτούνται επαναλαμβανόμενες θεραπείες ώστε να συνεχιστεί η ιστική αναδόμηση και να προκληθεί κολλαγονογένεση, η οποία είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο.

Το πλεονέκτημα της χρήσης αυτής τη μεθόδου:

…έγκειται στο ότι  με τον ελάχιστο τραυματισμό της επιδερμίδας και του χορίου, άρα χωρίς να χρειαζόμαστε χρόνο αποθεραπείας ή να κινδυνεύουμε από ανεπιθύμητα συμβάματα,  πετυχαίνουμε ιστική αναγέννηση.

Απορρόφηση ουσιών

Όταν απλώνουμε μια ουσία στην επιδερμίδα ένα μικρό ποσοστό της απορροφάται και η απορρόφηση εξαρτάται από πολλούς παραγοντες (π.χ.  μέγεθος μορίου της ουσίας, κατάσταση επιδερμίδας, υγρασία κλπ). Χρησιμοποιώντας το dermaroller δημιουργούμε μικρά κανάλια στην επιδερμίδα μεσω των οποιων μπορουν με ευκολία να διεισδύσουν  δραστικές ουσίες και να φτάσουν ως το χόριο. Αυτό μεγιστοποιει το αποτέλεσμα των θεραπειών μας και εχει εφαρμογή σε θεραπείες αντιγήρανσης, ουλών, μελάσματος , αλωπεκιών, κυτταρίτιδας.

Ενδειξεις-αντενδείξεις

Η θεραπεία ενδείκνυται για όλους τους φωτότυπους.  Επίσης εφαρμόζεται σε όλους τους τύπους του δέρματος, ακόμα και στα πιο λεπτά δέρματα. Η θεραπεία είναι αποτελεσματική σε όλες τις ηλικίες. Αντένδειξη είναι η εφαρμογή πάνω σε χηλοειδή, όπως και η εφαρμογή σε περιοχή με ενεργή δερματική νόσο..

Πως γίνεται η θεραπεία

Επιλέγουμε το κατάλληλο dermaroller για την περίπτωση και την περιοχή που θεραπεύουμε.  Αποστειρώνουμε πολύ καλα την θεραπευόμενη περιοχή. Χρησιμοποιούμε τοπική αναισθησία. (τοπική αναισθητική κρέμα επαρκεί στις περισσότερες των περιπτώσεων). «Ρολάρουμε» τη συσκευή επανειλημμένα οριζοντια, καθετα και διαγώνια , ώσπου να δημιουργηθεί ένα ελαφρύ διάχυτο ερύθημα στην περιοχή. Το ερύθημα κρατά περίπου ένα εικοσιτετράωρο. Σε πολύ ανοικτούς φωτότυπους μπορεί να υποχωρήσει μετά απο 2-3 ημέρες. Αμέσως μετά από τη θεραπεία μπορεί να τοποθετηθεί ένα δροσερό επίθεμα, ώστε να ανακουφίσει ένα ήπιο αίσθημα καύσου που υπάρχει.. Καλό είναι να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο για μια εβδομάδα μετά από τη θεραπεία. Ο αριθμός των συνεδριών δεν έχει περιορισμό-  επαναλαμβάνουμε ώσπου να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συνήθως απαιτούνται 4-6 θεραπείες, ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Το μεσοδιάστημα είναι 2 εβδομάδες, αν χρησιμοποιούμε βελόνες 0,5 mm και 4-12 εβδομάδες για βελόνες 1,0-2,0  mm.

Αντιγήρανση

Τα dermarollers, όπως ήδη έχουμε πει, χρησιμοποιούνται στην αντιγήρανση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους ή σε συνδυασμο με μεσοθεραπευτικά μείγματα. Αντιμετωπίζουν λεπτές και βαθειές ρυτίδες, εξαλείφοντας τις μικρές και μειώνοντας το βάθος των πιο έντονων. Αυτό συμβαίνει γιατί προκαλείται σημαντική αύξηση του κολλαγόνου, ακόμα και σε πολύ γηρασμένα δέρματα. Βελτιώνουν την υφή του δέρματος και αυξάνουν τη σφριγηλότητα του. Χρησιμοποιούνται  βελόνες  μήκους  0,5- 1,0 mm.

Μέλασμα-δυσχρωμίες του δέρματος

Είναι εντυπωσιακό το  αποτέλεσμα της χρήσης λευκαντικών μειγμάτων σε  συνδυασμό  με der maroller. Οι λευκαντικές ουσίες εισχωρούν σε επιδερμίδα και χόριο μεγιστοποιώντας το θεραπευτικό τους αποτέλεσμα.Παράλληλα βελτιώνεται συνολικά η υφή, ο τόνος και η σφριγηλότητα του δέρματος. Χρησιμοποιούνται  βελόνες  0,5 mm.

Ουλές

Ουλές όλων των τύπων, ακόμα και μετεγκαυματικές μπορούν να αντιμετωπιστούν  ικανοποιητικά με τη συγκεκριμένη θεραπεία.  Σαφή ένδειξη αποτελούν οι ουλές της ακμής. Στην περίπτωση που υπάρχει ενεργός ακμή πρέπει να θεραπευτεί πριν γίνει η θεραπεία με το dermaroller. Επίσης ραγάδες, ανεξάρτητα από την παλαιότητά τους, μπορεί να βελτιωθούν σημαντικά. Επιπλέον ως ουλές θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και οι πολύ βαθειές ρυτίδες. Ανάλογα με τον τύπο της ουλής και την εντόπισή της χρησιμοποιούμε βελόνες 1,0-2,0 mm.

Κυτταρίτιδα

H κυτταρίτιδα αποτελεί ένα πολύ συχνό αισθητικό πρόβλημα το οποίο παραμένει δυσεπίλυτο. Φαίνεται ότι οι θεραπείες με dermarollers σε συνδυασμό με την εφαρμογή ειδικών μειγμάτων βελτιώνουν την κυτταρίτιδα και επιπλέον συσφίγγουν το υπερκείμενο δέρμα.

Ανδρογενετικού Τύπου Αλωπεκία

Η μεσοθεραπεία έχει καλά αποτελέσματα, αλλά είναι επώδυνη, αρα δυσάρεστη για τον ασθενή. Με τα dermarollers μπορούμε  με εναν ανώδυνο τρόπο να χορηγήσουμε αυξητικούς παράγοντες της τρίχας, μεταλλα, βιταμίνες κλπ στο επίπεδο του χορίου, εκεί δηλαδή που βρίσκεται η ρίζα της τρίχας.. Τα αποτελέσματα μετά από 3-4 θεραπείες είναι εντυπωσιακά. Απαιτούνται βέβαια θεραπείες συντήρησης. Χρησιμοποιούμε βελόνες  0,5 mm.

Συμπερασματικά  τα dermarollers αποτελούν ένα καινοτόμο θεραπευτικό εργαλείο με πολλα  πλεονεκτήματα. Εχουν μεγάλο εύρος εφαρμογών, ελάχιστες αντενδείξεις και μηδενικές παρενέργειες..
Δεν απαιτείται χρόνος αποθεραπείας και ο ασθενής άμεσα επιστρέφει στις υποχρεώσεις του.
Ο γιατρός χωρίς να επενδύσει σε ακριβό εξοπλισμό και με απόλυτη ασφάλεια  διευρύνει τις θεραπευτικές του ενδείξεις.
Κείμενο: Παναγιώτα Ρήγα, Δερματολόγος