|Thursday, February 20, 2020
Bρίσκεστε: Home » Featured » Mεσοθεραπεία: Μάθε τα πάντα για την πιο δημοφιλή τεχνική!

Mεσοθεραπεία: Μάθε τα πάντα για την πιο δημοφιλή τεχνική! 

mesotherapy

Όσο περνούν τα χρόνια, τα κύτταρα του δέρματος πολλαπλασιάζονται με ολοένα αργότερους ρυθμούς και τα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας αρχίζουν να λεπτύνονται και να ατροφούν.

Tα λιποκύτταρα χάνουν τον όγκο τους και ελαττώνονται σε αριθμό. Έτσι, προοδευτικά το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και χαλαρώνει, διότι καταστρέφεται μεγάλο μέρος των ινών του χορίου (ελαστίνης και κολλαγόνου), το δίκτυο των οποίων αποτελεί το δομικό σύστημα στήριξης του δέρματος. Η γήρανση είναι μια αργή διαδικασία, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ορατά μετά από δεκαετίες. Σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση αυτής της διαδικασίας παίζει η πρόληψη.

Ένα σημαντικό όπλο της αισθητικής δερματολογίας σήμερα, αποτελεί η Μεσοθεραπεία.
Η Μεσοθεραπεία ξεκίνησε στην Γαλλία, από τον Dr Michel Pistor, το 1952 και αναγνωρίστηκε από τη Γαλλική Εθνική Ακαδημία Ιατρικής το 1987. Κατά την διάρκεια όλων αυτών των ετών, η Μεσοθεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί σε παθήσεις πολλών ειδικοτήτων της ιατρικής, όπως Νευρολογία, Ορθοπεδική, Αναισθησιολογία, Αθλητική τραυματολογία κ.ά.
Θεραπεία στο Πρόσωπο
Οι ενδείξεις της Μεσοθεραπείας στην Αισθητική Δερματολογία είναι η ανανέωση του προσώπου (MESOLIFT-MESOGLOW), η χαλάρωση του δέρματος του προσώπου και του σώματος, η κυτταρίτιδα, οι λιποδυστροφίες, αλωπεκίες και χηλοειδή.
Στην κλασσική της έκδοση περιλαμβάνει την ενδοδερμική έγχυση μικροποσοτήτων βιταμινών, ιχνοστοιχείων, φυτικών εκχυλισμάτων, φαρμάκων, αμινοξέων και υαλουρονικού οξέος, με στόχο την «έγχυση στο σωστό σημείο, τη σωστή στιγμή».
Υπάρχουν πολλών ειδών τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη μεσοθεραπεία.
Η επιλογή της τεχνικής γίνεται από τον ιατρό. Μπορεί να είναι από επιφανειακότερο έως βαθύτερο στρώμα της επιδερμίδας (από 1 mm- 4 mm συνήθως), ανάλογα με τις ανάγκες.
Γίνονται πολλαπλές ενέσεις, με μια λεπτή βελόνα σε όλο το πρόσωπο και το λαιμό. Ενίοτε, χρησιμοποιείται και στο ντεκολτέ και στα χέρια.
Το βασικό πλεονέκτημα της Μεσοθεραπείας είναι ότι οι ενέσιμες βιταμίνες και το υαλουρονικό θα περάσουν κατευθείαν μέσα στο επίπεδο της επιδερμίδας, όπου θα χρησιμοποιηθούν στο μέγιστο από τα κύτταρα, με αποτέλεσμα ένα πιο λαμπερό, σφιχτό και πιο ελαστικό δέρμα.
Το υαλουρονικό οξύ διεγείρει την σύνθεση του κολλαγόνου, αναδομώντας μερικώς τα συστατικά του δέρματος που έχουν καταστραφεί ή χαθεί ειδικά στο φωτογηρασμένο δέρμα. Με τη βοήθεια της Μεσοθεραπείας το δέρμα μπορεί να αντιστέκεται στην επίδραση του χρόνου, της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της ηλιακής ακτινοβολίας. Χάρη στη δράση εξυγίανσης που προσφέρει αυτή η θεραπεία, η επιδερμίδα γίνεται πιο ανθεκτική, ακόμα και στην επίθεση των ελευθέρων ριζών, που πρόσφατες μελέτες έχουν ενοχοποιήσει για την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Επιπλέον, προκαλείται μια ομοιογενής σύσφιξη, η οποία βελτιώνει το περίγραμμα του προσώπου (MESOLIFT).
Τελευταία έχει χρησιμοποιηθεί και η αλαντική τοξίνη στη Μεσοθεραπεία (MESOBOTOX) για την λείανση λεπτών ρυτίδων στα ζυγωματικά, στο άνω χείλος, στις παρειές και στο λαιμό.Σε μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί έχει βρεθεί ότι η ελαστικότητα του δέρματος βελτιώθηκε αισθητά μεταξύ της 1ης και της 3ης επίσκεψης. Η τραχύτητα της επιφάνειας του δέρματος μειώθηκε σταδιακά, ενώ αυξήθηκε η πυκνότητα του κολλαγόνου στις περιοχές που έγιναν οι εφαρμογές.

 

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα υδρόφιλο μόριο, που έχει την τάση να συγκρατεί το νερό, με αποτέλεσμα να διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο. Η δράση του είναι αθροιστική και όσο περνάει ο καιρός δεσμεύει συνεχώς νερό, ενισχύοντας τη φυσική λάμψη και το σφρίγος της επιδερμίδας. Το πολυβιταμινούχο σκεύασμα συμπληρώνει τη δράση του υαλουρονικού οξέως (MESOGLOW) δίνοντας λάμψη.

 

Οι παρενέργειες είναι ελάχιστες.
Μετά το πέρας της θεραπείας παρατηρείται μια μικρή ερυθρότητα, η οποία φεύγει από 6 έως 12 ώρες. Ενδεχομένως να δημιουργηθεί μικρή εκχύμωση (μελανιά), σε κάποιο από τα σημεία εφαρμογής των ενέσεων. Ο πόνος είναι πολύ καλά ανεκτός από όλους τους ασθενείς. Είναι μια απλή, γρήγορη και σχετικά ανώδυνη, χωρίς παρενέργειες, θεραπεία του δέρματος. Οι συνεδρίες προτείνεται να είναι μια το μήνα, για τρεις μήνες και επανάληψη κάθε τρεις μήνες για συντήρηση στα ταλαιπωρημένα δέρματα, ενώ κάθε έξι μήνες στις νεανικότερες επιδερμίδες. Τα σύγχρονα πρωτόκολλα προτείνουν Peeling εναλλάξ με Μεσοθεραπεία για ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Θεραπεία στο Σώμα
Η Μεσοθεραπεία εφαρμόζεται και στο σώμα, αποτελώντας λύση κατά του τοπικού λίπους και της κυτταρίτιδας. Οι ενέσεις λιπόλυσης δεν βοηθούν στην γενική απώλεια βάρους. Όταν, όμως, πρόκειται για τοπικό λίπος, ή κυτταρίτιδα η οποία δεν βελτιώνεται με την άσκηση και τη σωστή δίαιτα, η θεραπεία αυτή προσφέρει μια εναλλακτική διαδικασία, κατά την οποία το λίπος διαλύεται τοπικά και στην συνέχεια αποβάλλεται από το σώμα. Οι ενέσεις γίνονται κατευθείαν στα σημεία του σώματος που επιθυμούμε να βελτιώσουμε, για παράδειγμα στους γλουτούς, στους μηρούς, στην κοιλιά, στην περιφέρεια και στους βραχίονες. Απευθύνεται σε άτομα που δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Το κοκτέιλ των ουσιών που χρησιμοποιούνται είναι απολύτως ακίνδυνο για τον οργανισμό και εκχύεται κατευθείαν στο λιπώδη ιστό, μέσω μιας πολύ λεπτής βελόνας. Η αναλογία των δραστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται δεν είναι σταθερή και εξαρτάται από το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται και τροποποιείται από ασθενή σε ασθενή. Οι εφαρμογές γίνονται ανά εβδομάδα και απαιτούνται 8 έως 12 φορές, ανάλογα με το πρόβλημα.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες, το τοπικό λίπος στην περιοχή που εφαρμόστηκαν οι ενέσεις αρχίζει να λιώνει και παρατηρείται μεγάλη βελτίωση. Μετά τις ενέσεις μπορεί να παρατηρηθεί ερυθρότητα (κοκκινίλα), αίσθημα κνησμού, οίδημα (πρήξιμο) και ευαισθησία στην περιοχή, που διαρκεί ένα με δύο εικοσιτετράωρα.
Η Μεσοθεραπεία έχει γίνει, τελευταία, μια πολύ δημοφιλής θεραπευτική τεχνική, που έχει αποκτήσει θερμούς υποστηρικτές και χρησιμοποιείται στην Αισθητική Δερματολογία. Εδώ, πρέπει να τονισθεί ότι δεν υποκαθιστά διάφορες χειρουργικές ή άλλες επεμβάσεις στο πρόσωπο ή στο σώμα, που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση εντονότερων προβλημάτων, όπως η μεγάλη χαλάρωση του δέρματος ή η εντοπισμένη εναπόθεση λίπους.
Είναι η θεραπεία εκλογής για ένα μεγάλο εύρος ηλικιών, που επιθυμεί να διατηρήσει την υγεία του δέρματος και να επιβραδύνει την γήρανσή του.
 
Με τη βοήθεια της Μεσοθεραπείας, το δέρμα μπορεί να,
αντιστέκεται στην επίδραση του χρόνου, της μόλυνσης του..,
περιβάλλοντος και της ηλιακής ακτινοβολίας
Κείμενο: Χείλαρη Ευγενία Δερματολόγος – Αφροδ/γος,
Αισθητική Δερματολογία Laser
E-mail: eugeniahilari@yahoo.com
 

Share via email