|Saturday, February 29, 2020
Bρίσκεστε: Home » Featured » Αισθητική και Λειτουργική Αποκατάσταση του στόματος με Eμφυτεύματα.

Αισθητική και Λειτουργική Αποκατάσταση του στόματος με Eμφυτεύματα. 

smile
Ενα ωραίο χαμόγελο και γερά δόντια δεν είναι πάντα δεδομένα. Τι γίνεται εάν χάσουμε κάποια από τα δόντια μας; Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι η ιδανική λύση.
Τι είναι εμφύτευμα; Εμφύτευμα είναι ένα τεχνητό αντικείμενο από Τιτάνιο το οποίο υποκαθιστά ένα τμήμα του σώματός μας που λείπει. Το εμφύτευμα τοποθετείται μέσα στο σώμα και λειτουργεί σχεδόν όπως το τμήμα του σώματος που λείπει.
Στην περίπτωση που έχουν χαθεί τα φυσικά δόντια από το στόμα, τεχνητά υποκατάστατα της ρίζας του δοντιού (οδοντικά εμφυτεύματα) τοποθετούνται μέσα στο οστό.
Τα νέα δόντια κατόπιν στερεώνονται μέσα σ’ αυτές τις  ρίζες. Με αυτόν τον τρόπο, τα οδοντικά εμφυτεύματα προσφέρουν ξανά σε όσους τους λείπουν τα φυσικά τους δόντια, την δυνατότητα να χαμογελούν, να ομιλούν και να μασούν σωστά και άνετα. Tο ποσοστό επιτυχίας των εμφυτευμάτων είναι άνω του 95%. Η αίσθηση που έχουμε στο στόμα μας  είναι η ίδια με τα φυσικά δόντια.
Προϋποθέσεις για την τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων
Εάν έχετε χάσει ένα ή περισσότερα δόντια ή έχετε κινητές οδοντοστοιχίες που σας δημιουργούν προβλήματα η λύση είναι η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων. Πρώτα όμως, υπάρχουν μερικοί πολύ σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι πρέπει να εξετασθούν.
Πειράματα και η πρακτική εμπειρία έχουν αποδείξει ότι τα εμφυτεύματα λειτουργούν άριστα, όταν υπάρχει υγιές και επαρκούς πυκνότητας οστό στη γνάθο που θα υποδεχθεί ένα εμφύτευμα.
Άλλη προϋπόθεση είναι τα υγιή χωρίς ασθένειες ούλα. Η μακροπρόθεσμη επιτυχία ενός οδοντικού εμφυτεύματος εξαρτάται από τη διατήρηση της υγείας του οστού και των ούλων γύρω από το εμφύτευμα. Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν εμφυτεύματα πρέπει να μάθουν να τα διατηρούν καθαρά και να επανέρχονται τακτικά στον οδοντίατρο τους για επανεξέταση.
Επίσης, οδοντικά εμφυτεύματα δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε άτομα τα οποία βρίσκονται κάτω από χημειοθεραπεία, ή θεραπεία καρκίνου με ακτινοβολίες, παρά μόνο όταν η θεραπεία τελειώσει και εφόσον ο ιατρός γνωματεύσει ότι είναι ασφαλές να προχωρήσουν στην τοποθέτησή τους.
Οι περισσότερες έρευνες έχουν δείξει ότι  στους καπνιστές το ποσοστό επιτυχίας των εμφυτευμάτων είναι μικρότερο, περίπου 85%.
Εγκυμοσύνη: γυναίκες οι οποίες είναι έγκυοι δεν είναι δυνατόν να υποστούν οποιαδήποτε θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα μέχρι την πάροδο του τρίτου μήνα της εγκυμοσύνης τους. Είναι καλύτερο δε, να περιμένουν μετά τον τοκετό για να αρχίσουν τη θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα.
Κίνδυνοι για την γενική υγεία: εφόσον η γενική υγεία σας είναι καλή και δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη από αυτές που περιγράφτηκαν πιο πάνω, η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων δεν απειλεί με κανέναν απολύτως τρόπο την γενική σας υγεία.
Σε ποιους ασθενείς ταιριάζουν
Τα σύγχρονα εμφυτεύματα ονομάζονται ενδοστικά γιατί τοποθετούνται μέσα στο οστό της γνάθου και έχουν σχήμα βίδας ή κυλίνδρου. Είναι κατασκευασμένα από καθαρό Τιτάνιο και έρχονται αποστειρωμένα, έτοιμα να τοποθετηθούν. Το καθαρό Τιτάνιο είναι ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται σε όλους τους τομείς της ιατρικής (ορθοπεδική, καρδιοχειρουργική, κλπ), διότι είναι απόλυτα βιοσυμβατό με τους ιστούς του σώματος και δεν αποβάλλεται από τον οργανισμό.
Εφόσον υπάρχει επαρκές οστό, τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε ασθενή. Η ηλικία κατά κανόνα δεν εμποδίζει την τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων.

Πως τοποθετούνται

Η θεραπεία με εμφυτεύματα είναι μια σύνθετη οδοντιατρική εργασία υψηλής τεχνικής, η οποίς μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους:
Εμφυτεύματα είναι δυνατόν να τοποθετηθούν στη γνάθο σας από μία ομάδα ειδικών οδοντιάτρων. Αυτή περιλαμβάνει έναν γναθοχειρούργο ή έναν περιοδοντολόγο ο οποίος σχεδιάζει τις χειρουργικές διαδικασίες, και έναν προσθετολόγο ή έναν οδοντίατρο ο οποίος σχεδιάζει και τοποθετεί τα δόντια.

  • Ένας οδοντίατρος ο οποίος έχει εκπαιδευθεί στα εμφυτεύματα και περιορίζει την πρακτική του στα εμφυτεύματα, μπορεί και να κάνει την χειρουργική και την τοποθέτηση των δοντιών.
  • Ένας γενικός οδοντίατρος με ιδιαίτερη γνώση, εμπειρία και εκπαίδευση μπορεί να περιλαμβάνει θεραπείες με εμφυτεύματα στην καθημερινή του πράξη και να εκτελεί όλες τις διαδικασίες.
Η ομαδική εργασία από 2 ή 3 ειδικότητες στην θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα γενικά προτιμάται, λόγω του ότι όλα τα μέλη της ομάδας βλέπουν τους ασθενείς για συμβουλές, εξετάσεις και σχεδιασμό πριν από την έναρξη κάθε θεραπείας.

Διάρκεια ζωής των οδοντικών εμφυτευμάτων

Με βάση τις προόδους στην επιστήμη της εμφυτευματικής οδοντιατρικής, μπορείτε να προσδοκάτε ότι τα περισσότερα εμφυτεύματα θα λειτουργούν απεριόριστα.
Θα πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα ότι από την στιγμή που ένα εμφύτευμα έχει πια ενσωματωθεί στο οστό, η διατήρησή του εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την πιστή τήρηση της στοματικής υγιεινής δηλαδή, από τον επιμελή, συχνό και σωστό καθαρισμό των δοντιών με την οδοντόβουρτσα και τα άλλα μέσα που θα σας δοθούν.

 

Ταιριάζουν στην περίπτωσή μου τα οδοντικά εμφυτεύματα

  • Έχετε χάσει όλα τα φυσικά δόντια σε μία ή και τις δύο γνάθους;
  • Έχετε χάσει ένα ή περισσότερα δόντια σε μία γνάθο;
  • Έχετε δυσκολία να φορέσετε μία συνηθισμένη αφαιρούμενη οδοντοστοιχία γιατί νοιώθετε ότι κινείται μέσα στο στόμα σας;
  • Έχετε κάποιο έλλειμμα τμήματος του στόματός σας λόγω τραυματισμού, χειρουργείου για αφαίρεση βλάβης, ή λόγω ελλείμματος από την γέννηση;

Εάν απαντήσατε καταφατικά σε κάποια από τις πιο πάνω καταστάσεις ή προτιμήσεις, είναι πιθανόν να είστε υποψήφιοι για οδοντικά εμφυτεύματα.

Ενημερωθείτε σωστά  για τα οδοντικά εμφυτεύματα και άλλα οδοντιατρικά θέματα που σας ενδιαφέρουν, καθώς και για τις Αρχές της Στοματικής Υγιεινής, για να προλάβετε πολλά προβλήματα!

Κείμενο: Νικόλαος Κουβελάς, Επίκ. Καθηγητής της Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών 

Share via email

Add a Comment

You must be logged in to post a comment.