|Thursday, February 20, 2020
Bρίσκεστε: Home » Featured » Η “Σημασία” της εικόνας.

Η “Σημασία” της εικόνας. 

eikona

Η εξωτερική εμφάνιση πάντα διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο, όμως σήμερα, ίσως να είναι από τις πτυχές της ζωής μας που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία.

Κείμενο: Ελεάνα Ελευθερίου/ Ειδικός Ψυχικής Υγείας - Σεξολόγος

Θέλουμε να είμαστε νέοι, όμορφοι, υγιείς, για όσο το δυνατόν περισσότερο, ερχόμενοι αντιμέτωποι με το χρόνο που φυσικά “θέλει” να μας φθείρει και με συνθήκες ζωής που μπορεί να μας αφαιρούν τη νεότητα, πολύ πιο γρήγορα από το πέρασμα των xρόνων και τη φυσική φθορά.

Ίσως, μια από τις τελευταίες απολαύσεις που μας έχουν απομείνει να είναι μια όμορφη εικόνα στο καθρέφτη μας, η εικόνα ενός προσώπου που εγκρίνουμε, που είναι οικείο αλλά όχι βαρετό και αυτή η εικόνα να μας βοηθά να διεκδικήσουμε και να κατακτήσουμε ό,τι δικαιούμαστε. Eξάλλου, ας μην υποτιμούμε τον ναρκισσισμό μας, που όταν βάλλεται μας δημιουργεί ποικίλα προβλήματα, οδηγώντας μας σε μια μορφή ψυχικής πτώσης. Στην Ελλάδα, οι επισκέψεις στον πλαστικό χειρουργό έχουν αυξηθεί στο μέγιστο. Οι ενδιαφερόμενοι είναι γυναίκες και άνδρες. Συχνά αναρωτιόμαστε αν αυτό αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα, αν είναι λάθος και αν παρεμβαίνουμε σε φυσικούς κανόνες. Η απάντηση είναι όχι. Δεν αποτελεί πρόβλημα να θέλουμε να είμαστε όμορφοι, δημιουργικοί, ενεργοί, ζωντανοί. Δεν κρύβει κάποια ψυχολογική δυσλειτουργία η διεκδίκηση της ζωής και της νεότητας, στα μέτρα που είναι εφικτά και χωρίς υπερβολές και χωρίς, ασφαλώς, να επικρίνουμε αυτούς που δεν την επιλέγουν. Η αυτοεκτίμηση, η αποδοχή του εαυτού μας και η εξοικείωση με το σώμα μας, αποτελούν ζητήματα ζωής.

Σημαντική παράμετρος είναι το υγιές ψυχολογικό προφίλ. Με λίγα λόγια, η ομορφιά είναι φυσιολογικό να επιθυμείται από όλους μας, όμως δεν πρέπει να γίνεται αυτοσκοπός και εμμονή. Δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στο να θέλει ένας άνθρωπος να βελτιώσει την εικόνα του. Όταν όμως αντιλαμβανόμαστε ότι, ειδικά γυναίκες σε νεαρή ηλικία, ζητούν να γίνουν «κάποια άλλη», η αλλαγή αυτή, μικρή η μεγάλη, ενώ δεν προέρχεται από κάποια παραμόρφωση ή δυσαρμονία, αντιμετωπίζεται ως όνειρο ζωής, ως καθημερινή και συνεχής σκέψη, τότε καλό είναι να είμαστε ως ειδικοί πολύ προσεκτικοί στον χειρισμό των συγκεκριμένων ανθρώπων. Συνεπώς, η ουσία εντοπίζεται στους λόγους που θέλει μια γυναίκα, ή λιγότερο συχνά ένας άνδρας, να κάνει μια επέμβαση. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι αισθητικές επεμβάσεις μας βοηθούν, όμως, αν το πρόβλημα μας είναι βαθύτερο, θα πρέπει να αναζητήσουμε εκτός από την ανανέωση της εμφάνισής μας και την ψυχική μας ανανέωση.

 

Η καλή εικόνα εαυτού, βέβαια, βοηθά στην ψυχική ανάταση και σίγουρα είναι θετικός παράγοντας στην προσπάθεια μας να βελτιώσουμε την ζωή μας. Οι λόγοι μπορεί να είναι πρακτικοί και λειτουργικοί. Φυσικά, στις περιπτώσεις που η αισθητική παρέμβαση είναι απαραίτητη για ιατρικούς και λειτουργικούς λόγους, λόγω προβλημάτων που υπάρχουν εκ γενετής ή δυστυχώς προέκυψαν, τότε είναι απόλυτα κατανοητό πως η αισθητική επέμβαση είναι αναγκαία και είναι απολύτως φυσιολογικό, ο/η ενδιαφερόμενη να αποζητά πολύ έντονα αυτή τη λύση. Επίσης, συχνά ακούμε γυναίκες που παραπονούνται για προβλήματα και δυσλειτουργίες στο σώμα τους μετά τον τοκετό. Σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε απλά για μια αισθητική επέμβαση, αλλά για μια λύση σωτήρια για την καθημερινότητα και την υπόλοιπη ζωής τους. Παράλληλα, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι άνθρωποι παχύσαρκοι μετά από δίαιτες είναι πιθανό να χρειάζονται κάποιες αισθητικές επεμβάσεις για να μπορέσουν να βελτιώσουν την εικόνα τους.

Και κλείνοντας, θα καταλήξουμε στους ανθρώπους που απλά θέλουν να νιώσουν νέοι, όμορφοι, ποθητοί, χωρίς να έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Κανείς δεν μπορεί να τους αρνηθεί αυτό το δικαίωμα.

Το μήνυμα δεν είναι να αποφεύγουμε τις πλαστικές επεμβάσεις…

Το σωστό μήνυμα είναι:

 

Δικαιούμαστε να διεκδικούμε αυτό που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας, φτάνει να το επιλέγουμε σωστά, πάντα σε ειδικούς επιστήμονες και για λόγους πραγματικούς, όχι ουτοπικούς. Η ομορφιά και η νεότητα βελτιώνουν πλέον τη ζωή μας. Ας δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να τις διεκδικήσει!


Share via email