Gojii berry

Gojii berry:

Το φρούτο γκότζι (μούρο της ευτυχίας), παράγεται στα  Ιμαλάια αλλά πλέον καλλιεργείται και στην Νοτιανατολική Ευρώπη. Η Κίνα όμως το έκανε γνωστό από το 2800π.χ. περίπου καθώς υπάρχουν γραπτές αναφορές σχετικά με τις ιδιότητες του γκότζι αλλά και την βοήθειά του στη μακροζωϊα. Κι αυτό γιατί ο φημισμένος Li Qing Yuen, που έζησε μέχρι την ηλικία των 252 ετών (1678-1930), κατανάλωνε γκότζι καθημερινά. Η ζωή του Li Qing Yuen είναι η πιο καλά γνωστή και τεκμηριωμένη περίπτωση ακραίας μακροζωίας που έγινε ποτέ γνωστή.Πλέον χρησιμοποιείται παγκοσμίως.

Το γκότζι είναι το πρώτο σε περιεκτικότητα άγριο φρούτο αντιοξειδωτικών ουσιών και κατά συνέπεια στην καταπολέμηση των βλαπτικών ελευθέρων ριζών. Η ανωτέρω δράση βοηθά στην μείωση της κυτταρικής γήρανσης και στην αναχαίτιση της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης.

Οι καρποί του, μοιάζουν με μούρα και είναι πολύ ευαίσθητοι καθώς οξειδώνονται εύκολα και το χρώμα τους σκουραίνει. Προμηθεύουν τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές του ανάγκες, ακόμα και σε συνθήκες στρες. Συλλέγονται με ειδικό ύφασμα και αποξηραίνονται σε σκιερό μέρος. Η γεύση τους μοιάζει με της σταφίδας, αφήνοντας και μια  μικρή αίσθηση ντομάτας.

Περιέχει διάφορες φυτοστερόλες, όπως την αντιφλεγμονώδη Β-σιτοστερόλη, η οποία περιορίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης και συμβάλλει στη σεξουαλική ευρωστία. Επίσης περίεχει, ω-6 και λινολεϊκό οξύ, που είναι ρυθμιστές της ορμονικής λειτουργίας και ιδιαίτερα χρήσιμα για τη μείωση του λίπους , την αύξηση της άλιπης μυικής μάζας και της  μυικής  αντοχής. Έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες. Ο χυμός του γκότζι δυναμώνει την καρδιά και αποτρέπει τις ταχυπαλμίες. Καταπολεμά την αϋπνία και ενισχύει τη μνήμη. Ανακουφίζει τις εγκύους από την πρωινή ναυτία και ενισχύει το μεταβολισμό. Έχει κάποιες αντικαρκινικές ιδιότητες και έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ηπατίτιδας B. Χρησιμοποιείται με επιτυχία για την απώλεια  βάρους, καθαρίζει το αίμα και βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος. Χαρίζει αίσθημα ευεξίας και αισιοδοξίας. Μελέτες  έχουν δείξει ότι έχει προστατευτική δράση για το συκώτι.

Ο καρπός του γκότζι περιέχει:

18 αμινοξέα, μεταξύ αυτών τα 8 που θεωρούνται απαραίτητα.
21 ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρο, ασβέστιο, γερμάνιο, σελήνιο και φώσφορο
βιταμίνες του συμπλέγματος B (Β1, Β2, Β6)
περισσότερη Β-καροτίνη και από το καρότο, και το πλήρες φάσμα των αντιοξειδωτικών
περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι
βιταμίνη E, η οποία σπανίζει σε φρούτα  και 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια (ανά μονάδα βάρους)

Μια καλή ημερήσια δόση γκότζι είναι 10-30 γραμμάρια και μπορούν να ληφθούν αμιγή ή να ανακατευτούν με άλλα αποξηραμένα φρούτα και χυμούς.

Kείμενο: Σοφία Κόντη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος / Health Nutrition Balance