11 τρόποι για να επιταχύνεις τον μεταβολισμό σου…

Μεταβολισμός… μια λέξη που σε στοιχειώνει! Σε κάνει να προβληματίζεσαι… Δουλεύει σωστά; Κάνει για σένα όσα χρειάζεται για να καις θερμίδες και να μην παίρνεις κιλά; Και αν δεν είναι όσο δραστήριος θέλεις, τι μπορείς να κάνεις για να λειτουργήσει καλύτερα; Υπάρχουν 11 θρεπτικά συστατικά – κλειδία που θα βρεις στα τρόφιμα που επιλέγεις καθημερινά και μπορούν να κάνουν τον τρόπο που καις θερμίδες απλά θεαματικό!

 

“Έρευνες και κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με την μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο με τη σειρά του απορρυθμίζει τη μεταβολική ικανότητα. Διάφορα θρεπτικά συστατικά ενισχύουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και κατά συνέπεια δρουν ευεργετικά στο μεταβολισμό” τονίζει Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Αθηνά Ρούντου.

1.ΚΑΦΕΪΝΗ

Είναι εκείνη η ουσία που τονώνει τον οργανισμό και του δίνει περισσότερη αντοχή. Η κατανάλωση καφέ, τσαγιού και άλλων καφεΐνούχων ροφημάτων και ποτών όμως δεν είναι απλά ο τρόπος να απομακρύνεις προσωρινά την κούραση. Σύμφωνα με έρευνες 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα θα αυξήσουν το βασικό μεταβολιμσό σου κατά 10 με 12%.

 

2. Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
Έχεις ακούσει αμέτρητες φορές για την ευεργετική τους δράση. Τα Ω3 λιπαρά δεν αγαπούν μόνο την υγεία του οργανισμού. Αποτελούν παράλληλα καλό όπλο στην προσπάθειά σου να “βάλεις μπρος” τον μεταβολισμό. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην απώλεια βάρους βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και ενεργοποιώντας συγκεκριμένα γονίδια που συμβάλλουν στην οξείδωση του λίπους.

 


3. Φυτικές ίνες

Go Green και στη διατροφή δηλαδή. Οι φυτικές ίνες διαθέτουν πολλά πλεονεκτήματα συγκριτικά με άλλες τροφές στη ρύθμιση του βασικού μεταβολισμού. Είναι το εναλλακτικό “βιοκαύσιμό” σου που φυλακίζει το λίπος πριν αυτό αποθηκευτεί στο σώμα.
Όσο πιο μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχει μια τροφή τόσο πιο αργά τη διασπά το σώμα. Αυτό συμβάλει στην απώλεια βάρους με τρεις τρόπους:

 

Καις περισσότερες θερμίδες απλώς και μόνο με την πέψη της τροφής κατά τη διαδικασία της τροφογενούς θερμογένεσης.
Οι φυτικές ίνες σε βοηθούν να αισθανθείς γρηγορότερα το αίσθημα της πληρότητας.
Η αργή διαδικασία της πέψης, αφού συμβάλει στη μεγαλύτερη διάρκεια του κορεσμού, αισθάνεσαι για περισσότερη ώρα χορτάτη.
/

 

4. Καψαϊκίνη
Το φανερώνει και η ίδια της η λέξη. Πρόκειται για εκείνη την ουσία που βρίσκεται στις πιπεριές και τους δίνει καυτερή γεύση. Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό το οποίο μπορεί να βοηθήσει κάποιον να χάσει κιλά μειώνοντας την όρεξη, ενισχύοντας τον μεταβολισμό και αναστέλλοντας το σχηματισμό των λιποκυττάρων.

 

5. Νερό
Το νερό είναι βασικός παράγοντας ενίσχυση της λειτουργία του μεταβολισμού. Ένας αφυδατωμένος οργανισμός υπολειτουργεί. Πώς;
Πίνοντας ένα ποτήρι πριν από κάθε γεύμα δημιουργείται μία ελαφρά αίσθηση πληρότητας.
Κατά την διαδικασία απώλειας βάρους ο οργανισμός παράγει τοξικές ουσίες, οι οποίες πρέπει να απομακρυνθούν μέσω των νεφρών. Το νερό βοηθάει στην καλή λειτουργία των νεφρών, για να αποβάλλουν τις τοξίνες.
Σύμφωνα με μελέτη, πίνοντας 500ml νερό καθημερινά, ο μεταβολισμός φαίνεται να αυξάνεται κατά επιπλέον 25 θερμίδες.

 


6. Συνένζυμο Q10

Θα το έχεις ακούσει πολλές φορές σε μια σειρά από τρόφιμα που προάγουν την υγεία του οργανισμού. Ο σκοπός του συνένζυμου Q10 είναι να προσφέρει ενέργεια σε κάθε ένα κύτταρο ξεχωριστά. Είναι απαραίτητο για τις λειτουργίες των μιτοχονδρίων που παράγουν ενέργεια και με τον τρόπο αυτό επιταχύνει το μεταβολισμό. Επίσης, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Τρόφιμα πλούσια σε συνένζυμο Q10
/

 

7. Καρνιτίνη
Η καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ που παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων. Ο οργανισμός μπορεί να συνθέσει την Καρνιτίνη από μόνος του, από τα δύο απαραίτητα αμινοξέα τη λυσίνη και τη μεθειονίνη! Μην επαναπαύεσαι όμως… όταν η κατανάλωση πρωτεϊνών είναι πολύ μικρότερη από αυτή που απαιτείται από τον οργανισμό, τότε και η παραγωγή της καρνιτίνης μειώνεται. Ενδέχεται μάλιστα να πρέπει τότε να συμπληρώνεται η ουσία από ειδικά σκευάσματα.
Η καρνιτίνη επίσης επηρεάζει το μεταβολισμό των υδατανθράκων. Έχει αποδειχθεί από ορισμένες έρευνες ότι μειώνει τη λιπώδη μάζα, αυξάνει τη μυϊκή και μειώνει την σωματική κόπωση. Όλα αυτές οι ιδιότητες μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.
Έλλειψη καρνιτίνης έχει συσχετιστεί με το σακχαρώδη διαβήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την παχυσαρκία.

 

8. L – Τυροσίνη
Είναι ένα αμινοξύ που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό κυρίως γιατί συμμετέχει στη λειτουργία του θυρεοειδούς, που συχνά συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους ή την απώλεια αυτού. Επίσης, παρουσιάζει αντιοξειδωτική δράση.
Η L-τυροσίνη βρίσκεται στο κρέας και στο αβοκάντο.

 

9. Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε όλα τα φυτικά και ζωικά κύτταρα. Η απαίτηση ψευδαργύρου για τη σύνθεση του DNA (γενετικό υλικό) και των νέων ιστών, τον καθιστούν ζωτικής σημασίας για την ομαλή ανάπτυξη στην παιδική ηλικία.
Ο ψευδάργυρος είναι επιπλέον απαραίτητος για περισσότερα από 100 ένζυμα που εμπλέκονται στην πέψη και τη χρησιμοποίηση του λίπους, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων, ενώ είναι στενά συνδεδεμένος με τη διαδικασία παραγωγής ενέργειας.
Ο ψευδάργυρος είναι επίσης σημαντικός για τον έλεγχο της όρεξης και η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει απώλεια της γεύσης και της όσφρησης.
Δες τις τροφές παρακάτω, πλούσιες σε ψευδάργυρο
/

 

 

10. Πρωτεΐνες
Το ήξερες πως ο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες για να απορροφήσεις τις πρωτεΐνες; Και όταν καίμε θερμίδες, χάνουμε βάρος.
Και φυσικά οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, τις οποίες τις συναντάμε στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (αυγό, κοτόπουλο, μοσχάρι, γάλα, γιαούρτι, τυρί), βοηθούν στην διατήρηση του μυϊκού ιστού. Κάθε φορά που δεν παίρνεις όσες πρωτεϊνες χρειάζεσαι, το σώμα τις αναπληρώσει από τη μυϊκή μάζα, με αποτέλεσμα τη μείωση της. Όταν όμως οι μύες σου “ατροφήσουν” τότε μειώνονται δραματικά και οι θερμίδες που καις.
Επίσης, οι πρωτεΐνες βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της γλυκόζης, δηλαδή διώχνουν την πείνα και τα επίπεδα ινσουλίνης, καθιστώντας ευκολότερη την οξείδωση του λίπους. Μάλιστα οι πρωτεΐνες έχουν την ικανότητα να σου δίνουν πιο γρήγορα από το λίπος και τους υδατάνθρακες την αίσθηση πως χόρτασες.

 

 

11. Κατεχίνες
Το μαγικό συστατικό που έχει κάνει το πράσινο τσάι, αγαπημένο ρόφημα για εκατομμύρια γυναίκες που αγαπούν τη γραμμή τους. Σύμφωνα με έρευνες οι κατεχίνες αυξάνουν τις βιολογικές καύσεις και μειώνουν αντίστοιχα το σωματικό λίπος, τόσο το υποδόριο όσο και το σπλαχνικό (κοιλιακό). Η συστηματική καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού (2-3 ποτήρια) αυξάνει τις βιολογικές καύσεις κατά 3-4%.
Η θερμογονική δράση του πράσινου τσαγιού, δηλαδή η ιδιότητά του να αυξάνει το μεταβολισμό πιθανώς να οφείλεται και στη συνεργιστική δράση των κατεχινών με άλλες φυσικές ουσίες (π.χ. καφεΐνη), οι οποίες υπάρχουν σε μικρή ποσότητα στο πράσινο τσάι.